Pôst a obdobie pôstu

Spoločenské vedy » Náboženstvo

Autor: janci
Typ práce: Ostatné
Dátum: 01.08.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 341 slov
Počet zobrazení: 794
Tlačení: 103
Uložení: 107

Pôst a obdobie pôstu

Pôstne obdobie trvá štyridsať dní. Kým príde Veľkonočná nedeľa po prvom jarnom splne, chcú sa kresťania dobre pripraviť. Majú medzi sebou i niekoľkých, ktorí iba nedávno spoznali Ježiša a budú v predvečer Veľkonočnej nedele, na Bielu Sobotu, pokrstení a týmto pomáhajú pri príprave na tento významný deň.

Volajú sa katechumeni. Všetci spoločne hľadajú, čo je v živote skutočne dôležité: priateľstvo s Ježišom a tiež s druhými ľuďmi. Vieš, čo potrebuje takéto priateľstvo, aby mohlo rásť?

Aby sme mali nesebecké a poctivé srdce a aby nás nič nerozptyľovalo, žime preto počas tých štyridsiatich dní striedmo. Snažme sa niečo obmedzovať: napríklad zábavu v televízii a kine, prejedanie sa dobrým jedlom alebo sladkosťami, rôzne oslavy, hra pri počítači, surfovanie na internete. Hovoríme tomu pôst. Vráti do ľudského srdca jednoduchosť a radosť.

Aj Ježiš sa postil. Evanjeliá opisujú, ako žil vo veľkej skromnosti štyridsať dní na púšti. Až potom šiel, aby sa stretával s ľuďmi a rozprával im o svojom Otcovi.

Posvätný čas pôstneho obdobia, ktorý kresťanský ľud oddávna osobitne prežíva, nám pripomína biblické udalosti - štyridsať dní potopy, ktorá predchádzala zmluve Boha s Noemom, štyridsať rokov putovania Izraelitov po púšti na ceste do zasľúbenej krajiny alebo štyridsať dní pobytu Mojžiša na hore Sinaj, kde mu Jahve odovzdal tabule Zákona – Desať Božích prikázaní. Pôstne obdobie nás pozýva prežiť spolu s Ježišom štyridsať dní na púšti, kde sa v modlitbe a pôste pripravoval na svoje verejné účinkovanie, ktoré vyvrcholilo na Kalvárii obetou na kríži. Bolo to definitívne víťazstvo nad hriechom a smrťou.

O čo modlitba klope, to pôst dosahuje a milosrdenstvo dostáva.“

Táto veta nám môže byť v tomto pôstnom období mottom.

Tri veci podopierajú vieru, prehlbujú nábožnosť a udržujú čnosť:
• modlitba,
• pôst
• milosrdenstvo.

Dušou modlitby je pôst a životom pôstu milosrdenstvo.

Modlitba – denný rozhovor s Bohom začína už ráno: Dobré ráno milý Bože! a večer poďakovanie: Ďakujem ti za všetko milý Bože!

Pôst – súcit s hladujúcimi: odoprieť si niečo, čo mám. Naučiť sa rozkázať svojmu telu, nebyť otrokom tela, ale jeho pánom.

Milosrdenstvo – vedieť odpúšťať, podať ruku ako prvý, chrániť slabších: byť „rytierom“ 21. storočia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Básničky na Hviezdoslavov Kubín pre 9. ročník


Odporúčame

Spoločenské vedy » Náboženstvo

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu