Máj - charakteristika mesiaca

Ostatné » Nezaradené

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 06.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 858 slov
Počet zobrazení: 13 077
Tlačení: 588
Uložení: 624

Máj - charakteristika mesiaca

Máj - lásky čas.

Máj - kvitne luh i háj.

Studený máj - v stodole raj.

Suchý marec, mokrý máj - bude pre poľnohospodára raj.

1. Sviatok práce. Občas nostalgicky zaspomínam na nácvik sprievodu na školskom dvore na škvarovom bežeckom ovále. Rozdali nám do rúk vlajky, zástavy, ktoré týždeň pred tým šila doma moja mama, transparenty s heslami NECH ŽIJE KSČ a SO SOVIETSKYM ZVÄZOM NA VEČNÉ ČASY A NIKDY INAK. Zoradili nás podľa ročníkov a tried do zástupov a učili nás pochodovať v rovných radoch.

Telocvikári pískali a ostatné učiteľky sa opätkami zabárali do mokrej trávy, ako kontrolovali v behu naše vyrovnané zástupy. Z okien okolitých panelákov na nás zízali zvedavé hlavy a možno sa dobre bavili na tom, ako pred hlavným vchodom - akože hlavnou tribúnou - ukážkovo jednohlasne vykrikujeme: "Pionieri zo ZŠ tej a tej pozdravujú Komunistickú stranu Slovenska!" Potom sme pred žiackym vchodom - akože malou tribúnou - kričali niečo iné na oslavu socializmu.
Keď sa pochodovalo na ostro, najväčší frajer bol ten, čo nekričal nacvičené heslá, ale disidentské hefty typu PREČ S KSČ, ktorým, samozrejme, nikto z nás zobákov, nerozumel.

Po skončení povinného pochodovania a vykrikovania sme sa tešili na alegorické vozy a rozchod domov.

Turíce (na Východnom Slovensku Rusadlie) slávnosti Letníc (Ducha svätého) mládenci stavajú dievčatám máje, dievčatá vijú mládencom pierka (karafiát - znak mládenectva, ruta voňavá - znak nezabudnutia, rozmarín - znak nádejného vydaja a iné). Tiež sa vraví, že žiadna deva nemá zostať na prvý májový deň nebozkaná.

8. Deň víťazstva nad fašizmom. Ťažko súhlasiť s názvom tohto dňa, lebo fašisti stále voľne chodia po svete a veria svojim nezmyslom. Tento deň sa nedá nazvať ani koncom 2. svetovej vojny, lebo tá sa definitívne skončila podpisom kapitulácie Japonska 2. IX. 1945 na americkej lodi Missouri. Tento deň by sa asi najvýstižnejšie mal volať Deň skončenia 2. svetovej vojny v Európe.

Deň matiek pripadá na druhú májovú nedeľu. Sviatok pochádza z USA, ale máme ho radi, lebo ťažkú prácu matky je pekné uctiť slávnostne aspoň raz do roka. Babkám posielame pozdravy a vinšujeme, doma obyčajne niečo dobré upečiem a svorne sa všetci tešíme na vystúpenie ku Dňu matiek v škôlke.

12., 13., 14., 15. traja zamrznutí Pankrác, Servác a Bonifác a Žofia. Po tomto dátume sa naplno rozbehne vysádzanie sadeníc na záhrade.
25. Urban možno ešte postraší ozaj posledným mrázikom.

Príroda v máji je plná kvetov, erotiky, rozmnožovania a mláďat.
Niečo začalo kvitnúť už v apríli, no rastliny museli vynaložiť veľkú energiu na tvorbu, preto sú v plnom kvete až trocha neskôr. Kopytník európsky (Asarum europeum) zimuje aj s listami, môže teda kvitnúť pomerne skoro. Jeho kvety si na bežnej prechádzke lesom ani nevšimneme. Dôvod je celkom jednoduchý, kopytník kvitne dobre ukrytý v lesnej hrabanke. Nedostane sa k nim žiadny hmyz. O opelenie sa postarajú malé slimáky, ktoré požierajú dužinaté okvetné lístky a pritom na svojom lepkavom tele prenášajú peľ.

V máji - skoro na jar, kvitnú tie rastliny, ktoré si stihli vytvoriť energetické zásoby v hľuzách, podzemkoch, či koreňoch už v minulom roku. Zásobné hľuzy po odkvitnutí vyzerajú celkom vyčerpane, no listy začínajú asimilovať a do novej jari bude hľuza opäť plná energie.

Podobne ako u človeka, aj u zvierat sa starostlivosť o potomstvo definuje ako materstvo. Otcovstvo v prírode je úkaz menšinový, no jeho výskyt sa dá v rozličných formách zaznamenať aj u niektorých živočíchov. Dokonalosťou otcovstva je morský koník, ktorý v čase párenia príjme od samičky vajíčka, vo svojom tele ich oplodní a potomstvo aj porodí.

Materstvo sa nijako neprejavuje ani u pštrosa a nandu. Všeobecne je však viac prípadov otcovstva známych z exotických krajín než z našich zemepisných šírok. Z našich vtákov sa otcovstvo prejavuje u labutí, keď samec vozí mláďata na svojom chrbte, alebo jariabok je schopný po uhynutí samičky vajcia vysedieť a potomstvo vychovať. U našich cicavcov je príkladom vzorného otca vlk, ktorý vlčicu hojne zásobuje potravou a neskôr zabezpečuje potravu aj mláďatám. Podobný jav sa dá pozorovať aj u dravcov, kedy sa v čase sedenia na vajciach u samcov vyvinie pud prinášania potravy. Samec ju však nevie mláďatám naporcovať a podať do zobáka a tak sa v prípade uhynutia samice potrava v hniezde hromadí, hnije a napriek hojnosti stravy mláďatá i tak uhynú od hladu. Ale aj snaha sa cení.

Materstvo je v ríši živočíšnej dominantný jav, hoci nie vždy ide o skutočnú materinskú lásku. Niektoré matky nastavujú pri obrane svojho potomstva aj život (diviačica, medvedica), iné zas využívajú pasívnu ochranu (nenápadné sfarbenie, vrodený pud mláďat zostať bez pohybu v prípade nebezpečenstva). Srny nechávajú svoje mláďatá väčšinu dňa osamote vo vzdialenosti 50-70 m a vracajú sa k nim až večer, aby ich nakŕmili. Ľudia sa občas mylne domnievajú, že takto odložené mláďa zachránia, ak ho zoberú niekde do horárne. V skutočnosti mláďaťu ublížia, lebo ho navždy odlúčia od matky. Rovnako to býva so zajačikmi a celým radom iných našich druhov. Každý rozumný človek dodržiava zásadu, že sa nemá dotýkať zvieracích mláďat.

Máj je čas hmyzích kalamít v dubových porastoch (obaľovač dubový. Húseničky sa liahnu z prezimovaných vajíčok a okamžite začnú požiarť mladé listy dubov. Stromy po holoreže nasadia opäť nové listy, no i tak dôjde k zmenšeniu ročného prírastku. Na dube uskutočňujú svoj zrelostný žer aj čerstvo vykuklené imága chrústov. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu