Jún – charakteristika mesiaca

Ostatné » Nezaradené

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 517 slov
Počet zobrazení: 15 709
Tlačení: 925
Uložení: 874

Jún – charakteristika mesiaca

1. MDD Naše deti majú šťastie, lebo sa narodili zdravé, majú oboch rodičov pri sebe, každý deň si majú čo obliecť a majú čo jesť. Okrem toho sa môžu spokojne hrať a nemusia chodiť do práce, aby z ich príjmu žila celá rodina.

Možno tento úvod vyznel dosť pesimisticky, keď je u nás všetko vyššie vymenované celkom samozrejmé, no nie všetky deti na svete si žijú tak kráľovsky ako tie naše. Mnohé sa už od útleho veku vyrovnajú svojimi skúsenosťami dospelým a ani netušia, že niekde v civilizovanej krajine sa iné deti šťastne hrajú a oslavujú svoj deň hrami, sladkosťami a dobrou zábavou.
My na MDD deťom chystáme sladký koláčik, puding a ovocnú misu. Doteraz nechýbali ani pestré balóny a výlet do mesta. Pre celú našu rodinu je to významný deň.

8. Medardova kvapka 40 dní kvapká.
Na záhrade dozrievajú jahody a iné drobné ovocie. Doma varíme jahodový džem a zavárame čerešne, prípadne spracúvame iné ovocie na lekváre a kompóty. Lúskame hrášok.

16. pre rybárov na mimopstruhových vodách začína včasráno sezóna. Jún je mesiac lipňa.

21. letný slnovrat – najkratšia noc v roku. Od tohto dňa sa noci predlžujú a dni síce pomaly, ale isto skracujú.

24. niekde sa pália svätojánske ohne, v noci sa zbierajú bylinky a ich účinok je zaručený.
Na svätého Jána jahody do džbána.
Po Jáne na holiach je čas kosby.

29. Peter a Pavol huby sejú.

30. Končí sa školský rok a do škôlky sa naposledy pekne vystrojíme a zanesieme učiteľkám kvietky za ich prácu a trpezlivosť.

Príroda v júni Pod severným obzorom putuje Slnko a jeho lúče neprestávajú osvetľovať najvyššiu časť ovzdušia nad nami. Rozptýlené slnečné svetlo zvyšuje jasnosť nebeského pozadia aj o polnoci a obloha v tomto období nikdy nie je dokonale tmavá.

V prvej polovici 18. stor. objavil anglický astronóm James Bradley astronomickú aberáciu, ktorá definitívne potrvdila Kopernikove učenie o pohybe Zeme. Je to odchýlka svetelného lúča spôsobená skladaním rýchlostí svetla a pohybu pozorovateľa (v dôsledku pohybu Zeme).

Stále kvitne väčšina zelene, hoci niektoré rastliny už dokvitli a produkujú prvé semená. V plnom "kvete" sú aj machy. Náš najväčší lesný mach je ploník (Polytrichum commune) a dosahuje výšku až 50 cm.

Kukučky znášajú svoje vajíčka a v zobákoch ich prenášajú do hostiteľských hniezd. Mláďa kukučky potrebuje na svoje vyliahnutie najkratší čas spomedzi všetkých našich vtákov – len 12 dní (najmenšie vtáčiky potrebujú priemerne 13-14 dní). Mladá kukučka sa po vyliahnutí veľmi rýchlo zbaví konkurencie v hniezde a povytláča von vajíčka i vyliahnuté vtáčatá. Napokon, pre vtáčích rodičov je pohodlnejšie kŕmiť jedno cudzie mláďa než šesť vlastných.

Okrem rozkvitnutých bylín vrcholí obdobie kvitnutia tráv. Kvety tráv vytvárajú súkvetie klas/klások. Najlepšie trávy na seno sú lipnica, reznačka, psiarka a tomka voňavá – nenápadná trávička, ktorá rastie snáď na každej lúke.

Tráva sa má kosiť skoro ráno ešte za rosy. Pevnosť rastlinného tela totiž závisí od obsahu vody; čím viac vody bunky obsahujú, tým je rastlina pevnejšia. A čím je rastlina pevnejšia, tým lepšie sa kosí, pevná rastlina pred kosou neuhne. Rastliny, z ktorých sa v priebehu dňa voda odparuje, sú zvädnuté a kosa sa na nich viac šmýka.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu