November – charakteristika mesiaca

Ostatné » Nezaradené

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 281 slov
Počet zobrazení: 14 907
Tlačení: 920
Uložení: 836

November – charakteristika mesiaca

Ak v novembri sneh padá do blata, bude na ozimnom poli veľká strata.

1. Všechsvätých alebo Sviatok Všetkých svätých, ľudia migrujú po cintorínoch a pália sviečky za svojich mŕtvych predkov.

3. Na svätého Huberta ide teplo do čerta.

11. Svätý Martin a Hromnice pradú z tej istej praslice. Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí. Na Martina medveď líha. Na Martina hus najkrajšie spieva.

17. Deň boja za slobodu a demokraciu. Ako to budú hodnotiť historici, to dnes ešte nikto presne nevie, isté však je, že v tento deň sa v bývalom socialistickom Československu začal definitívny koniec socializmu a vlády KSČ.

25. Katarína na ľade a Vianoce na blate. Na Katrenu teplo, to nedobre býva, potom o Jozefe (19. 3.) sneh pole pokrýva.

30. Sneh, čo na Ondreja spadol, dlho leží, on len na Gregora (12. 3.) do potoka beží. Niekedy dievčatá na Ondreja liali olovo a podľa toho, aký tvar sa ulial, tak sa veštilo do budúceho roka. Na Ondreja sa začali piecť vianočné oblátky.

Príroda v novembri sa lúči poslednými kvetmi. Keďže svetla už býva málo, lesy sú chladné, polia rozorané, posledné kvety rastú na tých istých miestach ako jarné prvé kvety na lúkach a pastvinách. Medzi tie posledné patrí vres, jastrabník, zvonček okrúhlolistý. Za slnečných dní je vresovisko poslednou pastvou včiel a iného hmyzu.

November je mesiac lovu našej najušľachtilejšej dravej ryby, najväčšej lososovitej hlavátky. Najmä vďaka odpadovým vodám je hlavátka vo Váhu na ústupe a v Hrone celkom vyhynula. Pra jej zachovanie ju nasadili do nových vôd, do Rajčianky, Popradu a Dunajca. Koruny stromov sú už bez lístia, no na holých vetvách už sedia zárodky púčikov čakajúcich na novú jar.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu