December - charakteristika mesiaca

Ostatné » Nezaradené

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 515 slov
Počet zobrazení: 6 323
Tlačení: 485
Uložení: 537
December - charakteristika mesiaca
Žiadnu zimu ešte vlci nezožrali.

3. Svätá Barbora ťahá sane do dvora.
6. Na svätého Mikuláša už je všetka zima naša.
Doteraz deti brali ako samozrejmosť, že predvečer sme dali mikulášske čižmy do okna a ráno boli plné sladkostí. No odkedy máme plastové okná s bezchybným tesnením, riešime technický problém, ako sa k nám ten Mikuláš vlastne dostal.
Kde sú tie časy, keď sme jednu tabličku čokolády celý deň delili na malé dieliky a podpultovú mandarínku sme po mesiačikoch jedli aj hodinu?
13. Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc. Deň Lucie je opradený rôznymi poverami a čarami, čo šírili najmä mladé vydajachtivé dievčatá a staré klebetné baby.
18. Slávka má meniny.
21. zimný slnovrat - môj obľúbený deň, lebo konečne sa začínajú dni predlžovať.
24. Ja mám meniny (nie že by som sa volala Adam :)), no každoročne mi do toho skáču akési Vianoce a moja oslava zanikne vo svetle sviečok a vôni štedrovečerného stola.
Tomuto sviatku nie som veľmi naklonená a isto patrím k tým výnimkám, ktoré Vianoce nemajú vôbec v obľube. Napriek tomu stále dodržiavam ten stereotyp s prípravou vianočných jedál, zdobením stromčeka a nakupovaním darčekov.
25. Na Božie narodenie o blšie prevalenie.
26. Na svätého Štefana nesmie byť už barina.
31. Keď je na starý rok jasno, bude v stáloch prázdno.
Silvester, koniec roka. Niektorým ako keby chýbala vojna, tak si rozpútajú už pred Vianocami a rozmanité pyrotechnické život strpčujúce zázraky nechávajú vybuchovať ešte pár dní v novom roku. Moja túžba - stráviť december niekde na dovolenke mimo civilizácie tradičných výdobtkov konzumnéhosveta.

Príroda v decembri Niektoré živočíchy a väčšina rastlín prežíva zimu v zimnom spánku. Ľudský spánok zodpovedá rytmu otáčania Zeme okolo svojej osi, no zimný spánok sleduje rytmus otáčania Zeme okolo Slnka.
Hmyz nemá možnosť regulovať vnútorne teplotu svojho tela, preto patrí medzi živočíchy studenokrvné, u ktorých energetická výmena s klesajúcou teplotou okolia tiež klesá. Preto prezimujúci hmyz nepotrebuje mnoho zásobných látok. S klesajúcou teplotou klesá aj pohyblivosť hmyzu. Pandrava chrústa je najčulejšia pri teplote 23°C, pri 11°C prestáva prijímať potravu, pri 7°C sa pohybuje len s dlhšími prestávkami, pri 4°C sa pohybuje už len na priame podráždenie, pri teplote nižššej ako 3°C celkom stráca možnosť pohybu.
Prezimujúce hmyzie telo sa prispôsobuje zmeneným podmienkam najmä znížením obsahu vody vo svojom tele.

Podľa teploty hmyz delíme na 3 skupiny:
1. tie, čo hynú pri teplotách ešte nad bodom mrazu (včela: 1-8°C, pri nižších teplotách včela hynie od hladu, lebo črevo už nestíha vstrebávať živiny).
2. hmyz, ktorý hynie až pri zamrznutí vnútorných tkanív (väčšina u nás žijúceho hmyzu).
3. hmyz, ktorý znáša aj úplné zamrznutie tkanív (húsenička obaľovača jablčného bežne prežije aj -24 až -30°C mráz).
Diapauza je fyziologický jav, zabezpečujúci bezpečné prezimovanie v určitom vývojovom štádiu, kedy organizmus neprijíma potravu, jeho energetická výmena je veľmi nízka a zvyšuje sa len nepatrne pri vyšších teplotách. Diapauza u hmyzu je najčastejšie v štádiu vajíčka alebo kukly. Dĺžka diapauzy je ovplyvnená viacerými faktormi a tak sa môže stať, že niektoré jedince diapauzu vôbec neprekonávajú (hmyz chovaný v laboratórnych podmienkach), alebo u iných jedincov môže diapauza travť aj niekoľko rokov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.010 s.
Zavrieť reklamu