6. december – Mikuláš, Čo je to PF?

Ostatné » Nezaradené

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 270 slov
Počet zobrazení: 842
Tlačení: 98
Uložení: 108

6. december – Mikuláš

Vykonával dobré skutky, pomáhal ľuďom, ale nik ho pritom nevidel, nik nezbadal. Vždy nebadane zmizol a ľudia, ktorým pomoc poskytol, mu nemohli ani poďakovať. Ako čas plynul, svätý Mikuláš sa trochu zmenil. Jeho červený biskupský plášť ľudia časom premenili za obyčajný červený, olemovaný bielou kožušinou. Na hlave mal červenú čapicu, alebo kapucňu. V rôznych krajinách má rozličné pomenovanie. Ale či už to je svätý Mikuláš alebo Santa Claus, pre všetkých ostane navždy symbolom blížiacich sa Vianoc.

Čo je to PF?

Vianočné a novoročné blahopriania a pohľadnice sa už tradične spájajú so skratkou P.F. Ide o francúzske slová "pour féliciter" - v preklade "blahoželanie k" alebo "pre šťastie".

Vo Francúzsku túto skratku používajú aj k iným blahoprianiam, napríklad k narodeninám či k významnému výročiu. Stačí napísať P.F., rok a podpis a každý vie o čo ide. Odkedy sa v strednej Európe posielajú novoročné želania sa presne nevie. Traduje sa, že písomné pozdravy ako prvý v Rakúsko-Uhorsku začal používať český gróf Karel Chotek z Vojnína a Chotkova.

Mal veľa známych a vždy ich musel navštíviť, aby im osobne zaželal všetko najlepšie do Nového roku. Trvalo to dlho a počasie mu často znemožňovalo cestovať, takže sa k niektorým priateľom ani nedostal. Preto, aby dodržal bontón, rozhodol sa pre písomnú formu blahoželania, tzv. "gratulačné lístky".

Tieto si v roku 1827 objednal u riaditeľa pražskej kresliarskej akadémie Josefa Berglera. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia český maliar a grafik Viktor Stretti písal na novoročenku dve francúzske slová "pour féliciter", z ktorých onedlho zostalo iba P. F.. A azda práve tu sú korene dnes už celosvetovej obľuby tejto magickej skratky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu