Lucia legendy

Ostatné » Nezaradené

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 267 slov
Počet zobrazení: 772
Tlačení: 80
Uložení: 74

Lucia legendy

Viete prečo oslavujete Luciu? Je mnoho vysvetlení a Vy si vyberte to, ktoré Vám zodpovedá...

Lucia sa narodila v Syrakúzach (Taliansko) bohatým rodičom a bola vychovávaná v kresťanskej viere. V detstve stratila otca a ako mladé dievča zasvätila život Bohu. Matka si želala, aby sa vydala za mladého pohanského chlapca, ale Lucia nechcela. Chcela prežiť svoj život s chudobnými. Mladíka odmietla a ten ju udal konzulovi, že je kresťankou. /Voľakedy kresťanov prenasledovali./Bola mučená a zabitá. Význam jej mena je žiariaca, svetlá...Teda víťazstvo svetla nad tmou...
Existuje aj druhá legenda...Tento deň naši predkovia považovali za najväčší stridží deň. Povráva sa, že vtedy mohli ľudia vidieť lietať na metlách strigy. Niekdy dávno bol 13. december považovaný za najkratší deň v roku.

Verilo sa, že Lucia bola najväčšou bosorkou. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ľudia boli chránení pred zlými duchmi. Cesnakom sa zvykli natierať aj dvere maštalí, aby sa pred čarami uchránil aj statok. Na Luciu sa dievky poobliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine. Búchali na dvere a bez dovolenia vošli dnu.

Husím krídlom omietli steny, štetkou ich obielili a tým symbolicky vyhnali zlo z domov. A čo je ešte zaujímavejšie, dievčatá si starostlivo pripravili 13 lístkov, na ktoré napísali mená chlapcov srdcu milých a každý deň jeden lístok spálili. Meno, ktoré zostalo na poslednom lístku, malo byť menom ich budúceho manžela.

V niektorých iných krajinách sveta /Švédsko, Dánsko.../ je najstaršia dcéra oblečená v bielom rúchu, na hlave má veniec zo sviečok, za ňou idú ostatné dievčatá tiež oblečené v bielom, okolo pásu majú červenú stužku, v ruke len jednu sviecu a ako vchádzajú do izby spievajú Santa Lucia...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.010 s.
Zavrieť reklamu