Prvá hlava ústavy SR

Ostatné » Občianska náuka

Autor: filomena (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 273 slov
Počet zobrazení: 1 056
Tlačení: 109
Uložení: 97

Prvá hlava ústavy SR

Ústava Slovenskej republiky je hierarchicky najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike. Prijatá bola 1. septembra 1992 o 22:26 hod. počtom 114 hlasov poslancami Slovenskej národnej rady. Podpísaná bola 3. septembra 1992 v Rytierskej sieni na Bratislavskom hrade. Jej výklad a kontrolu, či je dodržiavaná, má v právomoci Ústavný súd Slovenskej republiky.

Prvá hlava ústavy:

Obsahuje 3 oddiely, ktoré sa skladajú z 10 článkov.

  • Prvý oddiel: Prvý oddiel prvej hlavy je upravený základný charakter štátu (Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.) a tiež vzťah medzi občanmi a štátnou mocou. Sú tu tiež vymedzené základné princípy týkajúce sa štátneho územia, štátneho občianstva, štátneho jazyka, či medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky.
  • Druhý oddiel: Druhý oddiel upravuje štátne symboly, ktorými súštátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna
  • Tretí oddiel: Tretí oddiel stanovuje, že hlavným mestom Slovenskej republiky je Bratislava

Prvý oddiel:

Prvý oddiel Ústavy SR obsahuje 1-7 článok. S názvom Základné ustanovenia definuje Slovenskú republiku ako zvrchovaný, demokratický a právny štát, ktorý sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo, ktorý uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného práva, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná a svoje ďalšie medzinárodné záväzky. Okrem Slovenskej republiky ďalej definuje štátnu moc, štátne orgány, územie slovenskej republiky, hranice slovenskej republiky. Hovorí o štátnom jazyku, mieri, nerastnom bohatstve a štátnom občianstve Slovenskej republiky. 

Druhý oddiel:

Druhý oddiel obsahuje 8-9 článok, kde s názvom Štátne symboly definuje presnú charakteristiku štátnych symbolov, čo je štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna, a presne opisuje ich podobu.

Tretí oddiel:

Tretí oddiel obsahuje článok 10, kde s názvom Hlavné mesto Slovenskej republiky definuje Bratislavu ako hlavné mesto Slovenskej republiky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Občianska náuka

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu