Rozprávanie na tému: Čo je to šikanovanie?

Ostatné » Občianska náuka

Autor: katarina05 (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 356 slov
Počet zobrazení: 765
Tlačení: 95
Uložení: 96

Rozprávanie na tému: Čo je to šikanovanie?

Trpaslíkovo je malá dedinka, v ktorej žijú trpaslíci. Medzi nimi žijú aj siedmi súrodenci: Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Vokatív, Lokál a Inštrumentál.

Čas ubiehal ako voda a trpaslíci sfúkli na torte šiestu sviečku, čo znamenalo, že musia ísť do školy. Cez letné prázdniny sa hrali, chodili na kúpalisko a boli aj na dovolenke v Chorvátsku. Prázdniny sa však skončili a oni museli ísť do školy. V pondelok ráno plní očakávaní išli prvýkrát do školy. Na každý deň v škole sa veľmi tešili, pretože si našli nových kamarátov, učili sa abecedu a lesné vedy – hubológiu, jahodometriu a stromografiu.

Vokatív bol tichý a trochu utiahnutý, čo spolužiaci využili a začali ho šikanovať. Vokatív to znášal veľmi zle, no i napriek tomu to nikomu nepovedal, lebo sa ich bál. Čas ubiehal a on to už nevydržal a všetko povedal, no nikto mu neveril. Po týždni si jeho súrodenci všimli, že Juro Ypsilon a František Jota ho naozaj šikanujú. Museli s tým niečo urobiť, lebo nechceli, aby ich brat trpel.

Na ďalší deň išli za pani učiteľkou Snehulienkou a všetko jej povedali. Pani učiteľka si Jura a Fera zavolala do kabinetu, aby sa priznali. Zo začiatku všetko tajili, potom sa priznali, ale aj tak skončili v polepšovni. V polepšovni boli mesiac a potom sa vrátili opäť do školy. Obaja sa Vokatívu ospravedlnili a teraz sú z nich kamaráti...Ale Vokatív zostal ešte viac utiahnutejší a tichší, a preto ho, deti, asi nepoznáte.

Určite sa stretávate s Nominatívom alebo aj s Datívom, ale Vokatív je pre vás neznámy. Ale keď pôjdete po školskej chodbe, dobre sa pozerajte, možno ho stretnete a on sa bude chcieť kamarátiť práve s vami.

Urob zo seba osobnosť

  • neboj sa povedať svoj názor, aj keby si mal byť z celej triedy alebo partie jediný
  • neboj sa postaviť na stranu slabšieho, aj keby sa ti mal niekto vysmiať
  • dokáž povedať nie, keď sa ti to zdá správne
  • dokáž si priznať chybu a ospravedlniť sa za ňu
  • aj keď si v partii, neposlúchaj slepo a hlucho
  • pochybuj o všetkom
  • nepochybuj však o tom, že dokážeš oveľa viac, ako si myslia ostatní alebo možno aj ty sám
  • nepodliehaj slepo móde, v obliekaní či v účesoch, nos to, v čom sa dobre cítiš OSOBNOSŤ je človek, ktorý sa nebojí byť samým sebou.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Občianska náuka

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu