Boris Leonidovič Pasternak

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 05.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 430 slov
Počet zobrazení: 1 028
Tlačení: 119
Uložení: 117

Boris Leonidovič Pasternak 

Téma: Boris Leonidovič Pasternak

Boris Leonidovič Pasternak ( 1890 – 1960 )

Boris Pasternak bol ruským básnikom, dramatikom, rovnako ako prekladateľom, alebo prozaikom. Zostala po ňom nielen celý rad veľmi významných diel, ale aj smutný príbeh spojený s koncom jeho života.

Život

Boris Leonidovič Pasternak sa narodil 10.2.1890 v Moskve a bol jedným zo 4 detí v židovskej umeleckej rodine. Jeho otec bol známym maliarom a profesorom na akadémii. Jeho matka bola pianistkou. Vzhľadom k zameraniu rodiny sa v ich dome pravidelne stretávala rada iných umelcov.

Prvé umelecké kroky boli spojené s hudbou as cieľom stať sa skladateľom. Neskôr Boris Pasternak prehodnotil svoje priority a zameral sa na štúdium filozofie v nemeckom Marburgu . Toto štúdium nedokončil, druhýkrát u neho došlo k zmene priorít, a v tomto okamihu sa začal naplno venovať poéziu.

Jeho prvý úspešný literárny počin bol spojený s rokom 1922, keď mu bolo 23 rokov. Zbierka s názvom Sestra moja život bola spojená s veľkým úspechom, ktorý znamenal nielen obdiv, ale aj nadviazanie priateľstva a kontaktov s radom ďalších ruských básnikov.

Svoj talent rozvíjal aj v čase druhej svetovej vojny, kedy svoje diela recitoval vojakom na fronte. V tú dobu sa zoznámil aj s Oľgou Ivinskou . S tou čakal dieťa, ktoré sa nikdy nenarodilo. V súvislosti s jej deportácií do gulagu potratila.

Najväčšie uznanie získal Boris Leonidovič Pasternak v polovici päťdesiatych rokov, kedy bolo vydané jeho najväčšie dielo Doktor Živago , na ktorom začal čiastočne pracovať už v 20. storočí. V domovskom Rusku bolo dielo odmietnuté. Vydať sa ho však podarilo v talianskom Miláne.

Významným míľnikom pre Borisa Pasternaka bol rok 1958 a udelenie Nobelovej ceny. Tú najprv prijal, ale z dôvodu politického tlaku ju následne odmietol, pretože jej prijatím riskoval minimálne stratu svojho občianstva

Skonal dňa 30.5. roku 1960 v Petrohrade. Dôvodom jeho smrti bola nevyliečiteľná rakovina pľúc, ktorú trpel už niekoľko rokov pred svojou smrťou vedel. Jeho smrť poznamenala nielen literárne kruhy, ale stala sa aj významnou chvíľou pre vyjadrenie hromadného nesúhlasu s politickým systémom tej doby. Práve smútočný obrad sa stal ako posledným rozlúčkou, tak i tichým protestom.

Dielo

Poézia

a) LYRIKA:

Prvé obdobie (1914 – 1940)

  • Blíženec v oblakoch
  • Ponad bariéry – druhá kniha veršov
  • Sestra moja – život: Leto roku 1917
  • Témy a variácie: štvrtá kniha básní
  • Druhé narodenie

Druhé obdobie (1940 – 1960)

  • V ranných vlakoch: Nové básne
  • Zemný priestor: Verše
  • Verše Jurija Živaga z románu Doktor Živago
  • Keď sa vyčasí

b) EPIKA:

  • Deväťsto piaty rok (Девятьсот пятый год – 1927, 1930, 1932),
  • Vznešená choroba (Высокая болезнь – 1928),
  • Poručík Šmidt (Леитенант Шмидт – 1937)

Román vo veršoch:

  • Spektorskij
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Boris Pasternak zivotopis


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu