Božena Neumannová

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 05.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 314 slov
Počet zobrazení: 897
Tlačení: 121
Uložení: 120

Božena Neumannová 

Téma: Božena Neumannová

Božena Neumannová, za slobodna Hodačová pôsobila ako redaktorka. Preslávila sa najmä ako druhá manželka Stanislava Kocky Neumanna. O vzťahu s týmto spisovateľom a kritikom napísala trojdielnou autobiografickú trilógiu. Tretí diel ale nemohol vyjsť z dôvodu komunistickej recenzie.

Život

Božena Neumannová sa narodila 12. 1. 1882 v Holešove, meste na Morave. Zomrela 7. 6. 1967 v Prahe. Ako svoje rodné priezvisko uvádzala Hodačová – čo bolo priezvisko vtedajšieho priateľa matky. Ten si ale matku Neumannovej nikdy nevzal za ženu, pretože už bol ženatý. Vo veku 42 rokov začala s žurnalistikou a za študijnými účely navštívila i zahraničné krajiny, ako je Taliansko a Francúzsko. Svoj prvý román napísala už za vojny, pojednával o jej trvalom bydlisku, ktorým bolo mestečko Bílovice nad Svitavou u Brna.

Roku 1904 sa stretla so Stanislav Kostka Neumann. Potom začala navštevovať jeho známu vilu v Olšanoch, neskôr s ním utiekla do Viedne. Stala sa jeho druhou manželkou. O svojom vzťahu s S . K. Neumannom napísala knihu s názvom Bola som ženou slávneho muža. Hoci kniha mohla byť vydaná už v priebehu päťdesiatych rokov, komunistická strana si nemohla dovoliť, aby svoju dezilúzií pošpinila autorka meno svojho muža. Kniha tak mohla vyjsť až v deväťdesiatych rokoch. O vydanie tejto knihy sa zaslúžil básnik Jiří Veselský, ktorý rukopis pripravil k edícii.

Dôvod, prečo kniha nemohla byť vydaná hneď je ten, že komunisti nemohli dopustiť, aby ich hrdina, jeden z hlavných predstaviteľov a zakladateľov strany, JKNeumann bol predstavený verejnosti ako egoista a neverný manžel. V knihe si navyše môžete prečítať aj o iných predstaviteľoch vtedajšej českej literatúry – romantický básnik a autor básnickej zbierky Mesiac, Karel Toman, rád močil v opitosti na podlahu. Spisovateľka Marie Majerová je tu opísaná ako nymfomanka ao bratoch Čapkových je odhalené, že boli súčasťou bezohľadné elbogenfreiheit .

Dielo

  • Jantarová stezka
  • Jak se dostal S. K. Neumann na Moravu
  • Mezi lidmi
  • Pojď se mnou
  • Byla jsem ženou slavného muže
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu