Bratia Grimmovci

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 16.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 358 slov
Počet zobrazení: 2 245
Tlačení: 214
Uložení: 222

Bratia Grimmovci 

Téma: Bratia Grimmovci

Bratia Grimmovci – to je označenie dvoch bratov, ktorí sa preslávili najmä ako zberatelia klasických ľudových rozprávok a mýtov. Napriek tomu, že sú považovaní za autormi týchto rozprávok, v skutočnosti nič nenapísali. Tieto príbehy existovali dlho predtým ako súčasť bohatej ústnej tradície – odovzdávali sa z generácie na generáciu, častokrát je ženy rozprávali svojim deťom. Avšak s postupnou industrializáciou dochádzalo k zmene miestnych tradícií, a tak sa bratia Grimmovci rozhodli zachrániť príbehy od zániku. Bavili sa so svojimi príbuznými a priateľmi, zbierali príbehy, kde mohli a publikovali ich.

Život

Jakob Grimm, je staršia a známejšia z oboch bratov, žil v rokoch 1785 až 1863, a jeho mladší brat Wilhelm žil v rokoch 1786 až 1859.

Bratia sa narodili v meste Hanau v Nemecku, ich rodičmi boli Dorothea a Philipp Grimmovi. Študovali právo na univerzite v Marburgu v rokoch 1802 až 1806, nasledovali cestu svojho právnicky vzdelaného otca. Kvôli svojim zdravotným problémom ale začal Wilheml pravidelne dochádzať do zamestnania až od roku 1814, kedy získal pozíciu sekretára pri kráľovskej knižnice v Kasteli. V roku 1816 sa k nemu pripoja aj brat.

Obaja bratia boli ovplyvnení nemeckým romantizmom, prevládajúcim pohybom vtedajšej doby, keď začali dôkladne študovať folklor svojho regiónu s dôrazom na dedinskej ústnej rozprávanie, ktoré mizlo s nástupom novej technológie. Ich práca vyvrcholila v prvej vydanej knihe, ktorá bola publikovaná v roku 1812. Druhý zväzok nasledoval v roku 1815. Zbierka by neskôr bola známa ako Rozprávky bratov Grimmovcov, sa slávnymi príbehy, ktoré zahŕňajú Snehulienku, Janko a Marienka, Zlatá hus, Červená Karkulka a popoluška.

Kým Jacob sa neoženil a zostal slobodný, jeho brat sa v polovici dvadsiatych rokov oženil a mal štyri deti.

V roku 1830 začali obaja pracovať na univerzite Göttingen, ktorú museli opustiť v polovici tridsiatych rokov potom, čo protestovali proti zmenám v ústave hannoverského regióne.

V čase, keď bratia pripravovali už 7. vydanie svojich rozprávok, zomrel Wilhelm. Bolo to v roku 1859. Do tej doby sa zbierka rozrástla na 211 príbehov a zahŕňala zložité ilustrácie. Jacob, ktorý žil s Wilhelmom a jeho ženou, zomrel v roku 1863. Podľa životopiscov bol smrťou svojho brata hlboko zasiahnutý, pretože spolu mali po celý život veľmi úzke puto.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#bratia grimmovci #Bratia grimovci #príbehy


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu