Dominik Skutecký

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 175 slov
Počet zobrazení: 887
Tlačení: 85
Uložení: 83

Dominik Skutecký 

Dominik Skutecký (1849 – 1921) Slovenský maliar, predstaviteľ realizmu vo výtvarnom umení. Narodil sa v Gajaroch na Záhorí, základné i odborné vzdelanie dostal vo Viedni. Od roku 1867 pokračoval v štúdiách na maliarskej akadémii v Benátkach. Nasledoval študijný pobyt v Mníchove a stretnutie s Gustavom Courbetom, v tom čase vrcholným predstaviteľom nových výtvarných smerov. Toto malo zásadný vplyv na Skuteckého umelecký rast.

Neskôr žil striedavo v Taliansku a vo Viedni. V roku 1872 vytvoril maľbu Pri Zohore, považovanú za prvú realistickú krajinomaľbu slovenského maliarstva. 15 rokov života v Taliansku mu poskytlo možnosť maľovania; množstvo obrazov od neho kupovali úspešní obchodníci, čím sa slušne finančne zabezpečil. V roku 1889 sa vrátil s manželkou na Slovensko, do Banskej Bystrice.

V deväťdesiatych rokoch 19. storočia sa venoval portrétovej maľbe. Ďalším zdrojom inšpirácie boli pre Skuteckého medené hámre v okolí Banskej Bystrice. Fascinovala ho práca, ktorú stvárnil v mnohých svojich dielach (Vykúvanie kotlov, V hámri); zachytával ťažkú prácu robotníkov v dielni. Žil a tvoril až do smrti v Banskej Bystrici. Pričinil sa o nástup moderného umenia na Slovensku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu