Karol Kállay

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 141 slov
Počet zobrazení: 919
Tlačení: 86
Uložení: 90

Karol Kállay 

Karol Kállay (1926) Slovenský fotograf. Významný predstaviteľ nielen slovenskej reportážnej fotografie. Je autorom mnohých publikácií, preslávili sa najmä jeho diela o New Yorku, Los Angeles, Tokiu, Mexiku, Ríme a o Slovensku.

V dokumentárnej tvorbe pokračuje v línii Cartier-Bressonovho rozhodujúceho okamihu. Jeho fotografie vynikajú zvláštnym zmyslom pre vizuálne vystihnutie životných a civilizačných paradoxov; Kállay vie vystihnúť postavy v rôznych stupňoch pohybu i protipohybu.

Karol Kállay je členom klubu Bildeberg Group v Hamburgu. Venoval sa i reklamnej fotografii a tiež reportážnym fotografiám do časopisu National Geographic. Svojim rozsiahlym celoživotným dielom zasiahol do viacerých fotografických odborov, no jeho talent sa najviac prejavil vo fotografickej reportáži.

Vo svojej tvorbe stmelil do jednoty osobného konceptu impulzy dobových estetických pohybov a humanistickú orientáciu. Tak vytvoril dielo, ktoré ho zaraďuje na popredné miesto v našej fotografii a znamená prínos aj do svetovej tvorby. Žije v Bratislave.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu