Milan Lasica

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: filomena (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 28.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 602 slov
Počet zobrazení: 873
Tlačení: 81
Uložení: 89

Milan Lasica

Nar. 3. 2. 1940 vo Zvolene

Herec, dramatik, režisér, textár

Člen Klubu nezávislých spisovateľov

V rokoch 1957 - 1962 študoval divadelnú vedu a dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po štúdiách pôsobil v rokoch 1964 - 1967 ako dramaturg Čs. televízie, v roku 1967 spolu s Júliusom Satinským založili generačné Divadlo na korze. Profilovali sa v ňom ako komediálno-kabaretná dvojica s charakteristickou svojskou iróniou a s využívaním prvkov absurdného humoru a dovtedy "nedotknuteľných" politických tém, medzi ktoré po auguste 1968 patrila aj okupácii vojskami Varšavskej zmluvy v hre Nečakanie na Godota. Roku 1970 Divadlo na korze zatvorili a Lasicovi so Satinským zakázali účinkovať na Slovensku.

Dva roky pôsobili v kabaretnom divadle Večerní Brno. Od roku 1972 sa Lasica stal hercom na Novej scéne v Bratislave, v roku 1982 prešiel spolu s J. Satinským do novozaloženého Štúdia S. Tu opäť začali účinkovať ako herecká a tvorivá dvojica. Od roku 1989 je riaditeľom tohto divadla, ktoré dnes pôsobí na divadelnej scéne ako Štúdio L+S. Žije v Bratislave.

Spoločná tvorba Milana Lasicu a Júliusa Satinského sa stala výrazným a ojedinelým fenoménom slovenskej kultúry ostatných desaťročí. Hoci je žánrovo veľmi rôznorodá (hry, scénky, dialógy, poviedky, adaptácie atď), predsa je vždy rozpoznateľná podľa autorského rukopisu. Intelektuálny rozmer ich humoru ich spája s tvorbou českej dvojice Voskovec - Werich. Sami autori ich pokladajú za svojich predchodcov. Verejnosť vníma Lasicu a Satinského najmä ako humoristov, avšak s výsadným postavením, ktoré ich odlišuje od iných populárnych zabávačov. Ich komika totiž nemá lacné situačné či aktuálne politické pozadie. Ich humor, smerujúci až k nonsensovej klauniáde, je prevažne založený na mnohoznačnej hre so slovom a významom. Táto poloha absurdnej komiky našla svoj výraz najmä v krátkych skečoch, dialógoch a scénkach. Je však i základným výrazovým prostriedkom ich väčších dramatických útvarov Soireé, Radostná správa pre všetkých, ktorí majú ťažkosti s mechúrom, Nečakanie na Godota, v divadelných hrách Deň radosti a Náš priateľ René z polovice osemdesiatych rokov. Náš priateľ René má ironický podtitul "Monumentálna historická freska voľne podľa Jozefa Ignáca Bajzu" a ide o humornú parafrázu prvého slovenského románu z obdobia osvietenstva René mládenca príhody a skúsenosti. Hra Lasicu a Satinského sa zdanlivo tiež odohráva v 18. storočí, v skutočnosti je však aktualizovaná pre súčasnosť. I keď sa v nej vyskytuje viac ako desať postáv, hrajú ich iba dvaja herci - samozrejme Lasica a Satinský. V dialógoch všetkých svojich postáv sa ironicky vyslovujú najmä k slovenskej národnej povahe, ale aj k spoločenským pomerom. Predmetom ich paródie sa stáva rovnako kultúrna tradícia ako nekultúrna realita.

Spoločné s J. Satinským vydali knižne úspešné hry Nečakanie na Godota, Lasica, Satinský a vy, Tri hry, v roku 1996 vyšlo ich súborné dielo. Lasicovu samostatnú autorskú tvorbu predstavuje najmä piesňové texty, výbery z nich vyšli v knihách Bolo nás jedenásť, Piesne o ničom a Piesne a iné texty. Knižne vyšli hry Kam na to chodíme (so S. Štepkom), Trialóg (s M. Horníčkom). Originálne prepracoval Solovičovu veselohru Žobrácke dobrodružstvo na hru s pesničkami Plné vrecká peňazí, zdramatizoval Mináčov román Výrobca šťastia, s T. Janovicom pripravil na vydanie knihu Zoči voči. Z češtiny preložil hry V. Havla a M. Uhdeho, z poľštiny S. Mrožeka. Scenáristicky, textársky a režijne sa podieľal na mnohých televíznych, filmových, rozhlasových a hudobných projektoch. Do oblasti literárnej publicistiky fejtónového charakteru možno zaradiť knižne diela Spoza dverí, Bodka a Bodka 2. Bibliofília Milanchólia vyšla v spolupráci s výtvarníkom Marekom Ormandíkom a bibliofília Tri kostoly, s textami Janovica, Lasicu a Vilikovského sú jedinečnou ukážkou literárneho ekumenizmu. K terajšiemu životnému jubileu vydavateľ A. Marenčin a editor S. Okrucký pripravili knihu 70 rokov LASICA, ktorá prináša sedemdesiat originálnych "vyznaní" tomuto veľkému umelcovi od sedemdesiatich slovenských a českých kultúrnych osobností.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu