M.R. Štefánik

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 351 slov
Počet zobrazení: 1 079
Tlačení: 105
Uložení: 96

Milan Rastislav Štefánik

Pred 129. rokmi 21. júla začalo v Košariskách tĺcť srdiečko novorodeniatka a pred 90. rokmi 4. mája toto 39-ročné srdce pri tragickej nehode dobilo.

A čo bolo medzi tým? Jeden úžasný život velikána našich dejín, Milana Rastislava Štefánika. Na malého Milanka sa na evanjelickej fare Pavla Štefánika už tešilo 5 starších súrodencov.

Milan Rastislav robil svojim rodičom veľkú radosť, vynikajúco sa učil a po základnej škole študoval na evanjelickom lýceu, odkiaľ po maturite pokračoval v štúdiu stavebného inžinierstva v Prahe. Štúdium ukončuje na Univerzite Komenského v Bratislave v odbore matematika a hvezdárstvo. Spromoval ako doktor filozofie. Medzitým usilovne študoval jazyky.

Štefánikova mimoriadne vysoká inteligencia ho cestou života zaviedla do niekoľkých krajín – V Paríži pracoval ako asistent astrofyzika, kde sa venoval pozorovaniu Slnka. Precestoval za pozorovaním tejto hviezdy polovicu zemegule – Španielsko, Turkestan, Brazíliu a bol aj v Tichomorí. Vtedy sa jeho bádaniu otvoril celý svet.

Prekazila mu to však vojna. V prvej svetovej vojne sa už ako francúzsky občan napriek svojim vážnym zdravotným problémom so žalúdkom dobrovoľne prihlásil k letectvu. Bol odvážny, chladnokrvný a vynaliezavý. Udelili mu za to Vojenský kríž. Za tri roky sa z desiatnika stal až brigádny generál!

Milan Rastislav Štefánik veril, že porážkou Rakúsko-Uhorska sa skončí utláčanie Slovákov. S touto vierou narukoval na srbský front k letectvu. Bol ťažko ranený. V Paríži sa neskôr stretol s Eduardom Benešom a Tomášom Garykom Masarykom, s ktorými založil Československú národnú radu.

Po dlhých rokoch strávených v zahraničí sa letecky vracal späť na Slovensko. Bola nedeľa, 4. máj 1919. Z Talianskeho mesta Galarate nedoletel do cieľa. Svoj oslobodený národ i rodnú zem už neobjal živý – po páde lietadla tragicky zahynul neďaleko Bratislavy.

Minulý týždeň sme si pripomenuli jeho 90. výročie úmrtia. Osobitne treba vyzdvihnúť jeho sebaobetovanie sa v mene národa, mravnú čistotu jeho zámerov pri prekonávaní prekážok. Bola to osobnosť napriek krehkému zdraviu silná, túžiaca po pravde a poznaní. Svoje etické, morálne mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov: “veriť – milovať – pracovať” a skutočne tak aj žil. V tomto je aktuálnosť odkazu a veľkosť generála Milana Rastislava Štefánika.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu