Mikuláš

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 221 slov
Počet zobrazení: 933
Tlačení: 103
Uložení: 102

Mikuláš

Mikuláš nie je vymyslená postava.

Kedysi dávno naozaj žil človek menom Mikuláš. Narodil sa v treťom storočí na miestach, kde je dnes Turecko do bohatej rodiny starším rodičom, ktorým sa dlho nedarilo mať dieťa.

Mikuláš bol už ako malý štedrým a dobročinným dieťaťom, čím bol známy široko-ďaleko.

Ešte ako veľmi mladý sa stal kňazom a vo veku 20 rokov dokonca biskupom.

Po smrti svojich staručkých rodičov zdedil Mikuláš veľké bohatstvo. Nenechal si ho však len pre seba. Práve naopak, rozdával ho chudobným ľuďom a sirotám.

O jeho dobročinnosti dodnes koluje veľa legiend. Azda najznámejšia hovorí o schudobnenom šľachticovi a jeho troch dcérach, ktoré sa bez vena (výbavy) nemohli vydať, a tak hrozilo, že ich predajú do služby. Mikuláš, tak, aby ho pri tom nikto nevidel, hodil mešec plný zlata do okna ich domu a rodinu tak zachránil.

Zrejme vtedy vznikol ľudový zvyk na jeho pamiatku, obdarúvať sa vo sviatok tohto svätca darčekmi. U nás na Slovensku je to 6. decembra, kedy máme jeho meno v kalendári.

Mikuláša ľudia poznajú nie len na Slovensku, ale po celom svete. Nás teda 6.decembra obdarúva Mikuláš, v Rusku ho volajú dedo Mráz.

V Holandsku prichádza Mikuláš pod menom Sinter Klaas rozdávať darčeky už v novembri a v Amerike Mikuláša volajú Santa Claus, ktorý však chodí až 24.decembra, kedy u nás chodí Ježiško.

Svet je totiž príliš veľký na to, aby Mikuláš stihol za jednu noc obdarovať všetkých...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu