Jozef Vissarionovič Stalin

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: eksterry
Typ práce: Referát
Dátum: 27.04.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 670 slov
Počet zobrazení: 4 803
Tlačení: 389
Uložení: 430
Stalin pochádzal, na rozdiel od Lenina, z najnižšej sociálnej vrstvy, jeho matka chodievala cudzím ľuďom prať a upratovať, otec opravoval topánky a bol ťažkým alkoholikom. Keď ma Stalin desať rokov, jeho otca dopichali na smrť počas alkoholických orgií v jednej krčme. V tom istom roku sa mladý Vissarionovič dostal pod kolesá auta. Následkom toho ostal ležať desať dní v kóme. Po otrave krvi, ktorú zapríčinili zle vyčistené rany, mu ľavé predlaktie ostalo navždy necitlivé.

Na želanie matky, ktorú veľmi miloval, vstúpil do kňazského seminára v Tbilisi, no keď mal dvadsať rokov, už tam viac nemohol vydržať. V roku 1903 sa po rozštiepení sociálnodemoratickej strany Ruska pridal k boľševikom a stal sa veľmi aktívnym členom strany. Bol nadaným agitátorom, ktorého príkazy a frázy vzbudzovali šoky. Lenina, ktorého už vtedy veľmi obdivoval, stretol po prvý raz v roku 1905 vo Fínsku. V tom čase už Vissarionovič používal rôzne krycie mená, pretože ho prenasledovala cárska polícia. Posledným bolo „muž z ocele” – Stalin, a to si aj ponechal, pretože znelo lepšie ako jeho vlastné meno a okrem toho malo fonetickú podobu s menom Lenin. V priebehu Októbrovej revolúcie roku 1917 Stalin nevystúpil nijako významne do prostredia, ale po komunistickom prevrate sa stal veľmi aktívnym a v roku 1922 je už generálnym sekretárom Ústredného výboru strany.

Necelý rok pred smrťou Lenin píše do svojich poznámok informácie, ktoré dokazujú. že Stali-novi vôbec nedôveroval a bol presvedčený, že svoju moc nebude vždy správne využívať. Preto hľadá spôsob, ako ho pozbaviť vysokej funkcie, no jeho zdravotný stav mu to nedovoľuje. Stalin sa postaral o zabalzamovanie jeho mŕtvoly a jej uloženie v mauzóleu. Po Leninovej smrti vypukol dramatický boj o moc. Bolo známe, že Lenin si želal za svojho nástupcu Leva Trockého z ľavého krídla strany. Troc-kij prejavoval veľké ambície na prebratie najvyššej štátnej funkcie, podporovali ho aj ďalší vplyvní muži Kamenev a Sinovjevi, tiež z ľavého krídla. Stalin pochopil, že musí hneď niečo podniknúť, a tak sa mu podarilo na svoju stranu dostať oboch spojencov Trockého. Keď zrealizoval túto časť svojho plánu, obrátil sa napokon aj proti Kamenevovi a Sinovjevovi a pozbavil ich akejkoľvek moci. Netrvalo dlho a postavil sa proti svojim vlastným ľuďom z pravého krídla strany a eliminoval aj ich. Po tejto dôkladnej čistke prešiel na druhú stranu a zaradil sa do extrémnej ľavice v Ústrednom výbore. Jeho moc úžasne vzrástla a stal sa už v tridsiatich rokoch neobmedzeným vládcom strany i celej krajiny a nemusel sa obávať žiadneho konkurenta.

V decembri 1934
bol zavraždený Sergej Kirov, Stalinov blízky poradca a vysoký stranícky funkcionár. To bol pádny dôvod pre Stalina, aby mohol rozpútať vlnu procesov, kde sa umelo kon-štruovali nespočetné rozsudky smrti. Stalin pochopil už veľmi skoro, aká nesmierne dôležitá je pre zostalú zem ruských mužíkov industrializácia, a hnal ju dopredu neúsporne a s veľkým elánom. So-vietska armáda vybojovala s Hitlerom a jeho neporaziteľnou armádou skutočne heroický boj, a za ťažkých ľudských a materiálnych strát sa jej podarilo dostať až do Berlína. Stali získal veľký kus vý-chodnej a strednej Európy, a ako odmenu za jeho veľký podiel na víťazstvo nad nacistickým Nemec-kom mu západ odsúhlasil panstvo nad viacerými štátmi, ktoré oslobodili jeho vojská.

Súkromný život tohto muža nebol ani zďaleka taký úspešný ako jeho politický život. Jeho pr-vá žena, s ktorou sa oženil v roku 1902, zomrela niekoľko mesiacov po narodení syna Jakuba, ktorý sa dostal vo vojne s Nemeckom do zajatia. Nemci navrhli Stalinovi za neho výmenu, avšak on nechcel ich podmienky akceptovať, a tak Jakub zahynul v koncentračnom tábore. Stalin sa oženil druhýkrát s Nadeždou Alilujevovou, ktorá mu porodila dve deti. No neskôr spáchala samovraždu. Stalin ovláda Sovietsky zväz ako všemocný diktátor viac ako štvrťstoročia a po druhej svetovej vojne diktuje pod-mienky života aj pre celý rad ďalších, jemu podriadených európskych štátov, čím mal priamy ako nepriamy vplyv na stovky ľudských životov, a tak tohto muža možno považovať za najväčšieho diktá-tora všetkých čias. Keď piateho marca umiera, opúšťa tento svet jeden z najväčších negatívnych géniov a krajiny východného bloku si môžu aspoň trochu vydýchnuť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#stalin #Lenin #pravé krídlo strany #josef stalin #stalin život #Zivotopis lenina #stallin #lenin život #2616 #Jozef Stalin


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu