Kto bol Jan Amos Komenský?

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 20.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 211 slov
Počet zobrazení: 748
Tlačení: 99
Uložení: 112

Kto bol Jan Amos Komenský?

Kto bol Jan Amos Komenský? Bol český pedagóg, ktorý sa okrem iného venoval aj jazykovede, prírodovede, filozofii, politike a teológii. Mal slovenských predkov. V deň jeho narodenín (28.3.1592) si každoročne pripomíname Deň učiteľov.

V 17. storočí prichádzal Komenský s revolučnými názormi v školstve: „ Dieťaťu je potrebné poskytnúť istý voľný priestor na sebarealizáciu, aby mohlo lepšie rozvinúť svoje schopnosti. Rovnako dôležité je, aby bola zavedená povinná školská dochádzka, čoho následkom by bola vzdelaná spoločnosť.”

Komenský videl dieťa ináč. Predpokladal, že všetko podstatné, čo chceme do dieťaťa dostať, v ňom už je. Len treba zaistiť, aby sa to rozvinulo. Vedel, že každý človek je odlišný, no bol presvedčený, že všetci v sebe nesieme spoločné základné danosti : zvedavosť, potešenie z poznávania, túžbu po celostnosti a harmónii. “Učenie nie je nalievaním vedomostí, odpudzujúcim a násilným, ale rozvíjaním prirodzených potencií. Učiteľ je ako záhradník, ktorý zaisťuje podmienky, aby sa rastlinka sama mohla dokonale rozvinúť.”

Jan Amos Komenský zomrel 15.novembra 1670 v Amsterdame. Aj po 350 rokoch sú jeho poznania a citáty inšpirujúce.

 “Všetci sme občania jedného sveta, všetci sme jedna krv. Nenávidieť nejakého človeka len preto, že je narodený niekde inde alebo preto, že hovorí iným jazykom alebo, že má iné názory, je najväčším nezmyslom.“ Jan Amos Komenský

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu