Vladimír Iljič Ulianov

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.09.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 387 slov
Počet zobrazení: 605
Tlačení: 63
Uložení: 67

Vladimír Iljič Ulianov

V povolžskom mestečku prišiel v roku 1870 na svet Vladimír Iljič Ulianov, neskôr známy pod pseudonymom Lenin. Ťažko bolo možné usúdiť, že ide o zrod jednej z najvýznamnejších osobností 20. storočia. Už absurdnejšie sa javí fakt, že až donedávna, napriek činom, ktorými zmenil svet a cez ktoré ho svet napokon poznal, stále len málokto veril, aká výplň sa pod maskou nekompromisného revolucionára skrýva.

Lenin bol už ako malý chlapec veľmi intelektuálne vyspelý. Do kolektívu nikdy nedokázal veľmi zapadnúť, pretože Lenin vyzeral mlado iba podľa svojich dokladov. V skutočnosti aa správal veľmi zrelo a dokonca vo svojich 20 rokoch vyzeral na 40. Mal povädnutú pleť, takmer úplnú holohlavosť, ryšavú bradu a dokonca aj chrapľavý hlas starého muža. Keď mal Lenin 16 rokov, umrel na mozgovú príhodu jeho otec Ilja v necelých 55 rokoch.

O rok neskôr umrel za zvláštnych okolností – obesením – Leninov brat Alexander. Ľudia považovali za zvláštnu náhodu, že Lenin zomrel na mozgovú príhodu rovnako ako jeho otec a rovnako starý. No nebola to pravda, pretože Lenin v skutočnosti zomrel na syfilis. V skratke spomeniem, že Lenin po bratovej smrti začína študovať na univerzite v Kazani právo - v roku 1889 je z univerzity vyhodený pre záujem o marxizmus. Štúdium dokončuje na Petrohradskej univerzite. Nebudem tu vypisovať Leninove aktivity, ktoré potom nasledovali po dokončení jeho štúdia kôli ich rozmanitosti.

Prekvapujúce sú však dlho utajované skutočnosti jako napr.: Leninov sčasti židovský pôvod, mimomanželské vzťahy, neskôr neľútostné vnútrostrannícke boje, sprevádzajúce komunistov až k nastúpeniu Stalina. Zároveň sa časom osvietil aj Leninov pravý charakter: bezohľadné nasledovanie svojho cieľa, vášeň, ukrytá za povrchom neprístupnosti – najmä vášeň pre revolúciu a vládnutie, vždy prvoradé pred blízkymi ľuďmi a slabošskými citmi nízkeho sveta.

Po nástupe do funkcie „vodcu Ruska“ musel Lenin riešiť veľa problémov. Jedným z nich bol bývalý cár, teraz jeho väzeň. Čo s ním? Lenin prikázal prevoz cisárskej rodiny do Jekaterinburgu. Miestni boľševici pre Mikuláša a jeho rodinu skonfiškovali jednoposchodovú rezidenciu kupca Ipateva a dali jej zlovestný názov - Dom osobitného určenia. V Leninovom tieni však ticho postupoval Stalin, až do roku 1921, keď uctievaný vodca ruskej revolúcie vážne ochorel. Kým sa pozornosť sústreďovala na oslňujúce postavy ako bol Lev Trockij, šikovný Gruzínec upevňoval svoju moc a kládol nástrahy svojim súperom.

Napokon sa bál aj Lenin. Pokúsil sa zabrániť Stalinovmu vzostupu tak, že z lôžka nadiktoval tajné varovanie pred jeho „neobmedzenou mocou“. Napriek tomu sa po Leninivej smrti podarilo Stalinovi v mocenskom zápase vyhrať… 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu