Július Barč-Ivan

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 11.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 436 slov
Počet zobrazení: 3 565
Tlačení: 361
Uložení: 423
1.5. 1909 Krompachy - 25. 12. 1953 Martin

Július Barč-Ivan - Narodil sa v rodine učiteľa v Krompachoch. Bol maďarskej národnosti. Po skončení gymnázia začal 1926 študovať právo na UK v Prahe, zo zdravotných dôvodov štúdium po roku prerušil, 1930 sa zapísal na Evanjelickú bohosloveckú fakultu v Bratislave.V rokoch 1934-42 pôsobil ako kňaz na rôznych miestach na východnom Slovensku a v roku 1942 sa presťahoval do Martina a začal pracovať ako tajomník Slovenskej národnej knižnice, neskôr bol štipendistom a zamestnancom- Matice slovenskej. V roku 1948 sa oženil, manželstvo sa po troch mesiacoch skončilo rozvodom. Na konci života trpel Parkinsonovou chorobou a mal psychické problémy.

Publikovať začal začiatkom 30. rokov v časopise Vesna a v Národných novinách. Knižný debut, zbierka poviedok Pohádka(1934), obsahuje tematicky a štýlovo rôznorodé práce Pohádka, Film, Penzia Jozefa Grubčíka. Barčovou dramatickou prvotinou bola hra 3000 ľudí(1935). Podnetom bolo zatvorenie továrne v Krompachoch počas hospodárskej krízy. Dej situoval do amerického prostredia. Konflikt medzi multimilionárom Fentom a redaktorom Peetersom sa rieši mravnou utópiou, uvedomením si povinnosti vyvolených. Hra Diktátor(1938) sa zaoberá etickými dôsledkami ľudskej schopnosti manipulovať osudmi iných. Postava Diktátora má podobné črty ako Maršal v Čapkovej hre Bíla nemoc. Súbor noviel Predposledný život(1940) obsahuje prózy publikované v Slovenských pohľadoch. Kladie dôkaz na psychické prežívanie udalostí. Za vybočenie z naturelu sa považuje satirická komédia Mastný hrniec(1941), ktorá čerpá z tradičných zdrojov komična. Konvenčnými komickými prvkami sú reakcie malomesta, prebudenie ambícií pani Babíkovej, nemotornosť a prehovory slúžky Hanky. Hra Neznámy(1944) zobrazuje príchod neznámeho hlásateľa lásky do mesta a odmietnutie jeho posolstva ľuďmi. Hra Dvaja(1945) akcentuje návratný motív premeny polarít. Dráma je založená na približovaní a vzďaľovaní postáv. Hra Veža(1948) je inšpirovaná 1. Knihou Mojžišovou. Hra Koniec(1948) završuje tému hľadania nového človeka. Dej hry sa odohráva na území, ktoré je po katastrofe postihnuté fyzickým a psychickým rozkladom. Vystupuje v nej dvojica postáv, ktorá reprezentuje kontrast medzi vierou a skepsou: Kazateľ a Herec. Román Železné ruky(1948) spracúva tému synovskej revolty. K vrcholom Barčovej dramatiky sa zaraďuje dráma Matka(1943) s tragickým zakončením. Ide o komorný príbeh troch hlavných postáv: matky a jej dvoch synov, staršieho Jana a Paľa. Mŕtvy otec vystupuje len v spätnej projekcii. Dej vsadil do baníckeho prostredia.

Po Paľovom návrate z Ameriky sa vzťahy bratov začínajú vyostrovať/ v centre ja spor o ženu, majetok a vplyv v rodine/. Krajnému riešeniu konfliktu predíde matka sebaobetovaním.

K stabilným prvkom diela patrí dualita, dvojníctvo, spor dobro - zlo, Boh - antiboh, svetlo - tma, starý človek- nový človek, motív cesty a premeny, odstredivý a dostredivý pohyb medzi postavami.

Zdroje:
Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu