Th. Milan Mitrovský

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 09.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 349 slov
Počet zobrazení: 3 656
Tlačení: 411
Uložení: 399

Th. Milan Mitrovský 

1.7.1875 Martin - 30.10.1943 Martin

Th. Milan Mitrovský - Narodil sa v Martine a pochádzal z rodiny českého úradníka, usadeného v Martine. Jeho predkovia sa hlásili k známemu rodu Mitrovskovcov z Mitrovic. Matka bola Slovenka zemianskeho pôvodu, rodená Thomková. Skratku tohto priezviska ( Th.) používal v značke, ktorou podpisoval svoje literárne príspevky. Základnú školu vychodil v Martine, nižšie gymnázium v Banskej Bystrici a vyššie v Bratislave. Maliarstvo študoval na akadémii v Prahe, Mníchove (1896) a Florencii (1899). Ako maliar pracoval vo Viedni, r. 1914 sa usadil v Martine, kde žil až do smrti.

Bol to európsky rozhľadený umelec, orientujúci sa na umenie veľkých majstrov renesancie. Od neho pochádza celý rad portrétov osobností slovenského kultúrneho života. Popri maliarskej tvorbe sa venoval aj literatúre a publicistike. Z literárneho diela vyšla za jeho života knižne iba zbierka krátkych próz Pani Helene (1930), v ktorej má dominujúce postavenie novela s rovnakým názvom. V nej stvárnil vlastný zážitok zo svojho pobytu v Taliansku koncom 19. stor.

Ide o príbeh lásky k umelkyni stojacej uprostred viacerých mužov, ktorí na seba vzájomne žiarlia. Rozprávač, za ktorým sa skrýva autor, je zdanlivo v úzadí ako pozorovateľ, no aj jeho viaže citový vzťah k umelkyni. Vzájomná nevraživosť mužov sa končí tragicky: umelkyňa hynie rukou jedného z mladých zaľúbencov. Mitrovský vytvoril v tejto novele literárny "portrét" v zmysle idey o kráse a jej mieste v živote človeka. Je to próza poňatím blízka literárnym tendenciám novoromantizmu. Príbeh druhej, rozsiahlejšej novely Intonácie jari sa odohráva v poprevratovej Bratislave.

Aj tu ide o konflikt medzi dvoma mužmi pre citový vzťah k jednej žene. Novela sa však končí zmierením a uzavretím priateľstva. Kresbu žien milujúcich či túžiacich po láske a šťastí nachádzame aj v iných Mitrovského prózach a publicistických článkoch o umení. Bol presvedčený o potrebe šťastia a lásky pre život, o ich ustavičných premenách i trvaní. Obsiahlejší výber z jeho diela, ktorý priniesol aj práce z autorovej rukopisnej pozostalosti, vyšiel r. 1970 pod názvom Viola d´amour.

Zdroje: Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#maliar


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu