Rudo Móric

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 484 slov
Počet zobrazení: 11 679
Tlačení: 612
Uložení: 640

Rudo Móric

27.3.1921 Sučany – 1985 Bratislava 

Rudo Móric – Bol to zaslúžilý umelec, nositeľ Ceny Fraňa Kráľa. Narodil sa 27. marca 1921 v Sučanoch. Učiteľský ústav absolvoval v Bánovciach nad Bebravou. Vysokú školu pedagogickú v Bratislave. Bol učiteľom v Bielej pri Varíne a v Stupave a pracovníkom Kabinetu detskej knihy Výskumného ústavu pedagogického. Koncom roku 1959 sa stal riaditeľom vydavateľstva Mladé letá, kde pôsobí doteraz. Je jedným z hlavných predstaviteľov generácie, ktorá vstúpila do literatúry po druhej svetovej vojne.

V prvých prozaických knižkách bezprostredne reagoval na chlapčenský svet hier a zábav - Lyžiar Martin(1947), Žofka(1948), Družina z Dlhej ulice(1949), čoskoro však siahol k autentickým zážitkom, aby vytvoril obraz nedávnej vojny a povstania. V románe Explózia(1951) pohyboval sa už vo väčšom epickom priestore s vyhranenejšou ideovou koncepciou. Vďaka pútavosti rozprávania a autorovej citlivej miere pre detskú aktivitu v dramatickom zápase historického dosahu román si vydobyl jedno z kľúčových miest v povstaleckej próze pre mládež, čo dokladajú početné vydania a preklady.

V ďalšom vývine zdôrazňoval obraz aktívneho mladého človeka. Tak sa dostal k okruhu športovej tematiky, v ktorej sa usiloval nájsť spojivo medzi prejavmi fyzickej zdatnosti a morálnymi kvalitami športovca. K tejto tematike ho priviedol záujem o všetko, čo je spojené s prekážkami, čo si vyžaduje isté hrdinstvo a odvahu. Šport a fyzické zápolenie je pre neho iba variantom jeho vojnových tém a bojového hrdinstva, medzi oboma tematickými oblasťami je priama súvislosť. Iný vnútorný prameň našiel Móric v prírode, ktorá mu ponúkla rad možností a odkryla jeho dovtedy dosť zatajenú, nenápadnú zložku koncepcie skutočnosti i vzťahy v nej, ba odhalila aj jeho zmysel pre poetickosť.

V poviedkach Z poľovníckej kapsy(1955) a v cykle neskorších rozprávok o prírode nadobúdal jeho mužný a aktivistický svet jemnejšie pocity a črty a mäkšie tóny. V tom, že si po tému zašiel do kysuckých hôr, bolo čosi symbolické pre sme r jeho vývinu. Rozprávka o prírode je stredom novšej autorovej tvorby, ale ju nevyčerpáva. Moric skúšal aj iné témy a žánre, najnovšie povesť, ktorá bola dosiaľ mimo jeho pozornosti.

Moric je autor vnímaný a zvedavý, preto sa stále púšťa do nových oblastí, rozširuje ustavične paletu svojich žánrov. Tak sa v dielach, ktoré sa opierajú o dokumentárny a faktografický materiál, čiastočne vychýlil z hlavnej dejovej línie. Román Prípad "Tubercilín," cestopisná próza Pri zakliatej rieke, historický román Teraz ho súdia nepriatelia, knižka O Haríkovi a Billovi, dvoch kamarátoch.

Móricova schopnosť vycítiť v ovzduší detských záujmov alebo konkrétnej etapy spoločensko - duchovného vývinu aktuálnosť a živosť témy, spôsobuje, že jeho próza je zaujímavým svedectvom dobových hľadaní a literárneho pohybu. Príbeh je obyčajne v strede jeho rozprávania, lebo autor najväčšmi oceňuje čin, ktorým sa podľa neho človek najplnšie realizuje. Mimoriadne úspešnú prácu vykonal budovaním vydavateľstva Mladé letá, ktoré si získalo uznanie nielen doma, ale otvorilo úspešnú cestu slovenskej detskej knihe aj do sveta.

Zdroje: Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu