Jur Tesak Mošovský

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 356 slov
Počet zobrazení: 4 157
Tlačení: 398
Uložení: 449
okolo 1547 Mošovce - 27.8.1617 Praha

Jur Tesak Mošovský - Narodil sa okolo roku 1547 v Mošovciach. Písal sa aj Georgius Thesak (Thesacius, Thessacius, Tesacius, Tessacius, Tessak), Moschovinus(Mossouiensis), Pannonius. Navštevoval školy v Jihlave, Kežmarku a Košiciach, potom niektoré školy v Čechách, kde sa napokon natrvalo usadil, ale uchoval si vedomie slovenského pôvodu. Prvá, nie celkom spoľahlivá správa o jeho pobyte v Čechách je z roku 1557. Istý je rok 1597, ked si zaznamenal do exemplára Veleslavínovho Kalendářa historického dátum svojho sobáša v Kaňku pri Kutnej Hore. Vlastnoručné záznamy, ktoré vpisoval do tejto knihy vo forme pamätí, sú popri zriedkavých životopisných zmienkach v jeho spisoch spoľahlivým materiálom k jeho biografii. Roku 1580 bol farárom v Říčanoch pri Prahe, potom v Lstiboři pri Čeckom Brode, v Štomíři v dnešnom Kolínskom okrese , dekanom v Českom Brode, v Slanom , arcidekanom v Hradci Králové, dekanom v Kouřime, odkiaľ ho české stavy povolali do Prahy za acesora do obnoveného konzisto´ria pod obojím. Roku 1610 sa stal farárom v kostole pri Matke Božej na Louži a potom pri sv.Haštalovi v Starom Měste pražskom. Vydal vyše štyridsať českých a latinských spisov, najmä kázní a mravoučných traktátov, a bol aj humanistickým básnikom. Písal latinské príležitostné a oslavné verše, epitalamiá, gratulácie a epitafy, ktoré uverejňoval samostatne i spolu s inými autormi. Väčšinu Tesákových spisov zaradil Antonín Koniáš do svojho Indexu zakázaných kníh a veľa z nich je dnes stratených.

Napísal jedinú veršovanú divadelnú hru, biblickú komédiu s názvom Komedie z knihy Zákona božího, jenž slove Ruth, sebraná(1604). Vo vývine českej dramatickej tvorby predstavuje Rút typ nábožensko reformačnej hry, charakteristickej pre obdobie humanizmu a renesancie. Tesák obohatil biblický príbeh bez dramatickej zápletky komickými figúrkami starého čerta Kornyfla, čertíkov a baby Kanthary, ktorá sa usiluje prekaziť sobáš Rút s Boázom, ako aj realistickými ľudovými postavami Boázovej čeľade, ostro kontrastujúcimi s biblickými osobami. Komickými scénami a medzihrami, spevnými a hudobnými vložkami popretkával vážny dej, kazateľsky a kárateľsky komentovaný autorom - kňazom v epilógoch za každým dejstvom. Hra nebola pravdepodobne nikdy uvedená na javisku a zostala knižnou drámou.

Zdroje: Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#SV. RúT  žIVOTOPIS #prekazit #komentovana sprava


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu