Martin Rakovský

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 6 171
Tlačení: 541
Uložení: 579
asi 1535 Rakovo - 28. 8.1579 Kutná Hora

Martin Rakovský - Narodil sa v Rakove. Pochádzal z turčianskej zemianskej rodiny. Študoval v Kremnici, Bardejove, Brašove a na Univerzite vo Wittenbergu (1555 , odkiaľ odišiel do Prahy, kde sa stal členom básnického krúžku Jána Staršieho z Hodějova. V r. 1557 -59 bol redaktorom školy v Lounoh. V r. 1558 získal vo Wittenbergu hodnosť magistra. V druhej polovici roku 1559 sa stal pisárom Uhorskej komory v Bratislavy, kde zotrval do r. 1569 a potom sa presťahoval do rodného Turca . V r. 1579 odišiel na návštevu do Čiech, kde v Kutnej Hore náhle umrel.

Rakovský je najplodnejší a najvýznamnejší predstaviteľ latinského humanizmu na Slovensku v 16. stor. V roku 1556 vydal v Prahe zbierku Elegiae et epigrammatal ( Elégie a epiframy , ktorá je významným prameňom pre poznanie jeho vzťahov k politickým a kultúrnym predstaviteľom Čiech. Ako rektor školy oslávil mesto Louny v básni Descriptio urbis Lunae Boiemicae ( Opis českého mesta Louny . Za pobytu v Bratislave vydal 2 básnické zbierky. Prvá- Libellus de partibus rei publicae et causis mutationun regnonun imperiorumque ( O rozstvení obyvateľstva a príčinách štátnych prevratov . Druhú zbierku - De obitu domini Georgii Rakovsky (O skone Juraja Rakovského - vydal na počesť zomrelých rodinných príslušníkov. Najvýznamnejšie dielo De magistratu politico ( O svetskej vrchnosti , ktoré vydal až v roku 1574 v Lipsku a plánoval vydať až deväť kníh, ale vyšli len tri. Obsahom prvej je opis príčin vzniku vrchnosti, jej druhov a cieľa , obsahom druhej je podanie dejín sveta a obsahom tretej opis siedmich kráľovských cností. Zbásnil antické i biblické príbehy. Jeho posledným básnickým prejavom bola báseň, ktorou prispel do zborníka Divo Maximiliano Tumuli ( Božskému Maximiliánovi Náhrobné básne , ktorý pripravili pri príležitosti Maximiliánovej smrti trenčianski humanisti.

Zdroje: Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#martin rakovsky #báseň o meste #Rakovsky #kremnica basen #báseň o meste martin


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu