Juraj Thurzo

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 25.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 291 slov
Počet zobrazení: 7 879
Tlačení: 568
Uložení: 588
Juraj Thurzo *1567 †1616
 
Juraj Thurzo sa narodil 2.9.1567 na Lietavskom hrade. Nemal ani sedem rokov keď stratil otca, ktorý sa volal František Thurzo.  Nahradil mu ho Imrich Forgáč, za ktorého sa matka vydala po presťahovaní do Bytčianskeho zámku. Jeho sídlom bol  Bytčiansky  zámok. Časť mladosti strávil na dvore arcikniežaťa Ernesta.

Ako osemnásťročný sa oženil s Žofiou  Forgáčovou, s ktorou mal dve dcéry. Po jej smrti sa oženil druhý krát, a to s Alžbetou Coborovou, s ktorou mal päť dcér a syna Imricha. Juraj Thurzo sa so svojimi poddanými zúčastnil na bojoch proti Turkom. Nepridal sa k protihabsburskému Bočkajovmu povstaniu, aj ako evanjelik ostal na strane katolíckeho cisárskeho dvora. Preto povstalecké  vojsko  v dňoch 21-23. mája 1605 vyplienilo a vypálilo Bytču i zámok.
 
Lietavský hrad – rodisko Juraja Thurzu, je druhá najväčšia zrúcanina na Slovensku, ktorá bola postavená pravdepodobne po roku 1241.
 
V roku 1602 ho cisár vymenoval za hlavného veliteľa Nových Zámkov. V roku 1604 sa tejto  funkcie vzdal, aby sa mohol venovať diplomacii. Pričinil sa o uzavretie mieru s Turkami vo Viedni. Vrcholom jeho kariéry bolo, keď sa roku 1609 stal uhorským palatínom – prvým mužom po kráľovi  krajine. Sídlom jeho úradu bola Bytča. Zasadali tu aj palatínske súdy. 7. januára 1611 sa v Bytči uskutočnil povestný súd nad pomocníkmi Alžbety Báthoryovej.
 
Za Juraja Thurzu  sa v Bytči konali aj nádherné svadby, pre ktoré dal vybudovať renesančný Svadobný palác. Thurzovci mali aj svoj  vlastný  erb. Erb Thurzovcov  má štvrtený štít. V jeho strede je malý srdcový  štít a v ňom čierny dvojhlavý  ríšsky orol s rozpätými krídlami.  Vo dvoch protiľahlých  štvrtiach erbu je horná polovica zlatého korunovaného leva. V ďalších dvoch protiľahlých štvrtiach je strieborný jednorožec. 
 
Juraj Thurzo zomrel v 49. roku života, na Štedrý deň 24. decembra 1616 v Bytčianskom zámku. Jeho pozostatky sú uložené na Oravskom  zámku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#juraj turzo #imrich thurzo #František turzo #karol kuzmány osobnosti životopisy #juraj thurzo #tido jozef gašpar


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu