Životopis Konštantín

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: bundas6
Typ práce: Referát
Dátum: 06.10.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 281 slov
Počet zobrazení: 3 903
Tlačení: 428
Uložení: 458
Životopis
Konštantín bol najmladší zo siedmych detí. Bol synom rodičov urodzeného pôvodu - vysokého gréckeho štátneho úradníka (drungaria) Leva (Leóna) a macedónskej Slovanky Márie, ale jej národnosť nie je istá. V Živote Metodovom (kap. II.) sa o nich hovorí: Bol z rodu po obidvoch rodičoch nie chudobného, ale veľmi dobrého a váženého, známeho predovšetkým Bohu i cisárovi a celému solúnskemu kraju. Nižšie vzdelanie dostal vo svojom rodisku. V približne štrnástich rokoch stratil otca. Ďalšie vzdelanie mu zabezpečil Theoktist, cisársky kancelár (logotét). Ten povolal mladíka v roku 842 alebo 843 na cisársku odbornú školu do Carihradu, kde sa v tom období vzdelával aj mladý cisár Michal III.

Po ukončení štúdií na bol menovaný chartofylakom (knihovníkom a v podstate tajomníkom) konštantinopolského patriarchu Ignáca. Konštantín bol ešte pred nástupom do funkcie asi v roku 849 vysvätený za diakona. Po krátkom čase sa vzdáva vysokého postu a odchádza do kláštora pri Bosporskej úžine. Potom prednášal filozofiu na cisárskej univerzite v Konštantinopole a neskôr odišiel na kratšiu dobu do kláštora na hore Olymp. Bol popredným členom Fótiovho intelektuálneho kruhu. V rokoch 861 - 862 sa zúčastnil byzantského diplomatického posolstva ku Chazarom, 863 ho spolu s bratom Metodom byzantský cisár Michal III. poveril misiou na Veľkú Moravu.

Franským kňazom sa nepáčilo, že sa snažili vymaniť krajinu spod ich vplyvu, a tak ich obvinili z heretického učenia, na čo sa obaja bratia vybrali do Ríma. Zastavili sa u kniežaťa Koceľa, ktorý im dal na výchovu svojich žiakov. V Ríme dosiahli u pápeža Hadriána II. schválenie slovanskej liturgie. V Ríme sa s podlomeným zdravím utiahol do benediktínskeho kláštora sv. Klementa a prijal rehoľné meno Cyril. Prácou predčasne vysilený zomrel 42 ročný a bol pochovaný v chráme sv. Klimenta v Ríme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#konstantin #životopis


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu