Alžbeta Báthoryová

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 18.09.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 754 slov
Počet zobrazení: 5 522
Tlačení: 556
Uložení: 564
Alžbeta Báthoryová
 
Narodila sa roku 1560, a patrila do jednej z najmocnejších maďarských rodín v tedajšiej dobe, ktorá bola aj súčasťou drakulovského spoločenstva.K spoločnosti patril aj kardinál a Alžbetin strýko Štefan, ktorý sa neskôr stal aj kráľom Poľska. Moc Báthoryovcov bola väčšia ako moc samotného Mateja II. Genetickú degeneráciu spôsobovalo neustále kríženie sa vo vnútri rodiny. Alžbeta mávala epileptické záchvaty, jej strýko bol známi satanista ,teta Klára sexualistka a jej brat veľkým pijanom. 
 
V jedenástich rokoch sa zasnúbila s Ferenczom Nádasdym, ktorý patril tiež do poprednej rodiny. Pretože bol strašným a veľkým bojovníkom neskôr ho pomenovali ako "Čierný rytier ". Zajatých turkov všemožne týral. Všetky druhy týrania ukazoval aj svojej nastávajúcej. V 15-tich rokoch sa zobrali a nasťahovali sa do Nádasdyovského sýdla. Pretože bol Ferency počas bojov veľakrát a dlho preč , Alžbeta sa začala nudiť. Vraj sa zaplietla s jedným bledým, mladým chlapom, ktorého nazívali tiež "vampír".

Naučila sa čienej mágie a bosorátstva, a pretože mala neustále "chúťky" na svoje slúžky, stali sa aj oni súčasťou rituálov. Svoje sexuálne chúťky si znásobila po manželovej smrti roku 1604. Svoj sadizmus smerovala na mladé dievčatá a ženy vo svojom okolí. Jednou z jej prezívok bola čachtická (tigrica) biela pani. Praktizovala druhy týrania, ktoré jej ukázal Ferencz ako napríklad strkala svojim slúžkam ihly do dlaní, alebo v zime ich hodila do snehu a do vtedy ich polievala studenou vodou, kím nezmrzli. Homosexuálna Alžbeta dostala po svojich obetiach prezívku KRVAVÁ GRÓFKA.Jej správanie sa usudzuje z toho, že v mladosti bola stále v blízkosti mužov, mala rada pánske oblečenia a lovy.

Vo vzťahu so svojími slúžkami zaujímala postavenie DOMINY. Podľa legiend mala krv veľmi dobrý vplyv na pokožku a telo.Po sexuálnych hrátkach sa Alžbeta dostávala do hysterickej extázy pričom obeťami boli väčšinou mladé slovenské devy alebo ženy z neďalekého okolia. Pretože boli ženy zbavené všetkej krvy, ľudia začali hovoriť o vampirizme. Svoje obete nechávala vynášať na okolité polia, kde ich zožrali vlci. V roku 1611 sa začal proces proti nej. Bola odsúdená na zamurovanie do svojej spálne. Zomrela roku 1614.
Svoje 4 deti dala do opatery svojej macoche, aby sa mohla venovať svojím hrám. Hovorí sa že jej kaderníčka pri česaní vlasov spravila chybu, pričom ju grófka udrela do tváre tak, že jej ženina krv kvapla rovno na grófkynu ruku.To bola jej prvá skúsenosť s krvou. Grófke na tom mieste vraj opeknela a spevnela pokožka. Potom zavolala svoje slúžky a nechala podrezať dievčaťu žily na rukách, aby sa v jej krvy mohla vykúpať. 

Táto kúpeľ bola začiatkom orgie, ktorá trvala 10 rokov. Jej spriaznené duše (muži aj ženy) chodili po krajine a hľadali mladé ženy , kroré vlákali na hrad tým, že im zabezpečia miesto ako slúžky. Po čase sa grófke zunovalo pochovávať telá okolo hradu. Rozhodla sa ,že ich odnesú na okolité polia kde ich zožerú vlci. Ale v jeden zimný večer vlci neprišli, takže ostali (4 telá) ležať na poli.
 
Pomocníkov čachtickej panej, Doru, Ilonu a Ficka dali odviesť do mesta a postaviť pred súd. Z vypočúvania svedkov sa zistilo ako boli dievčatá mučené. Pani s Ilonou a Dorou dievčatá mučili, Ficko ich privadzal na hrad a pochovával mŕtvoly. Mučenie bolo kruté a neľudské : zapichávanie špendlíkov popod nechty, do pier, vytrhávanie kusov mäsa, bitie, opaľovanie, prikladanie rozžeravených predmetov na genitálie; pani niekedy nechávala stáť dievčatá celú noc nahé na zime a v ľadovej vode, na záver ich pani podrezávala a kúpala sa v ich krvi. V denníku Alžbety Báthoryovej píše sama pani, že za svoj život zabila 610 dievčat.
 
POPRAVA
V deň popravy horela v Čachticiach obrovská vatra. Fickovi, ako menej významnemu odťali hlavu a jeho telo i s hlavou hodili na oheň. Ilone a Dore kat za živa odsekával jeden prst za druhým, potom ich priviazali nad vatru a dve bosorky za zo sveta lúčili s vreskotom a krikom.

SMRŤ ALŽBETY BÁTHORYOVEJ
Bola odsúdená na zamurovanie vo svojej spálni a jej komplici ( bolo ich dokopy 16)boli všetci upálení. Grófka odsúdená na zamurovanie, dostávala vodu, jedlo a vzduch cez malí otvor v stene. V čachtickej farskej kronike su napísane tieto slová : „21.augusta roku Pána 1614 píšem tieto riadky po odchode Mikuláša LOŠONSKéHO, ktorý mi prišiel zvestovať, že čachtická pani tejto noci v žalári dokonala. 

Teda už je koniec sporu medzi palatinom a kraľom, či postaviť krvavú pani pred sudcov alebo nie. Už je pred najvyšším sudcom. Zomrela bez svetla, bez potechy, celým svetom odvrhnutá a opustená. Nie gróf Nyary, smrť postavila Báthoryčku pred súd. Pred súd najspravodlivejší… Vonku zavíja besný vietor, akoby 10 bosoriek zomrelo….

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu