Tycho Brahe

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 2 482
Tlačení: 332
Uložení: 364
Tycho Brahe
Tycho Brahe(1546-1601) bol dánsky šľachtic. Už  v detstve zistil , že možno predpovedať udalosti na oblohe (napríklad zatmenie Slnka 21.8.1560). Vyštudoval právo, precestoval Európu, stratil nos v súboji a nahradil nosom zo zlata, striebra a vosku. Vyrobil 2 škandály a to, že si za ženu si vybral dievča z ľudu a  stal sa astronómom.  

11.11.1572 objavil v súhvezdí Kasiopeja na mieste, kde predtým nebola žiadna hviezda , novú žiarivú hviezdu (supernovu) a tu je už rozpor s Aristotelovými nebesiami. Podľa sa niečo také stať nemôže.

Napísal knihu O novej hviezde. Tá bola prehrešovala proti Cirkvi. Získal ňou novú reputácia a získal aj  patrónstvo dánskeho kráľa Frederika II. Ten mu nielenže daroval ostrov Hveen (dnes Ven), ale ho aj finančne  podporoval na vybudovanie astronomického observatória. Tu boli zostrojené obrovské meracia prístroje –napríklad  Tychova „veľká ekvatoreálna armilárna sféra- prístroj na meranie polôh hviezd. Vybudované boli veľkolepé budovy na bývanie a prácu, tlačiarenské stroje na publikovanie nových objektov a omnoho viac. Tycho nazval toto miesto Uraniborg po Urániii- múze astronómie.

V roku 1610 bol vynájdený ďalekohľad, ktorý dal naveky bodku za pozorovaním- voľným okom. Z pozorovania na Uraniborgu sa znížili nepresnosti, astronomických pozorovaní z 10 uhlových minút na 2 uhlové minúty (ak by sme mali vystretú ruku a zdvihnutý palec, pohľad naň by zaberal uhol približne 1 stupeň).10 uhlových minút je 1/6 dĺžky palca a 2 minúty 5 krát menej. Po smrti Frederika II. na trón nastupil jeho syn Kristián IV. . Ten nemal rád Tycha. Tycho bol nútený zavrieť Uraniborg a opustiť Dánsko. Ale jeho kariéra pokračovala.  

Presťahoval sa do Prahy, kde sa z neho stal cisársky matematik Rudolfa II, kráľa Uhorska a Čiech. Vymyslel vlastný model vesmíru. V jeho vesmíre obiehali všetky planéty okolo Slnka, ktoré spolu s nimi obiehalo okolo Zeme. Tu nastala otázka, či budú Tychove dáta podporovať aj jeho model. Na to bolo potrebné oko matematického talentu, a tým bol v tom čase Johannes Kepler.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#XnzCVCVLOfeegcMXeqD


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu