11.2. Odmeňovanie

11.2. Odmeňovanie

Na spokojnosti pracovníkov sa okrem platu v značnej miere podieľa systém odmeňovania. Práve diferencie v systéme odmeňovania sa premietajú do subjektívneho hodnotenia spravodlivosti, alebo nespravodslivosti. V tejto otázke sú pracovníci citliví najviac, preto je potrebné tejto forme motivácie venovať zvýšenú pozornosť.

Vzásade môže riadiaci pracovník uplatniť podľa charakteru činnosti podniku niekoľko druhov odmien:

Okrem finančnej čiastky môžeme pracovníkov odmeňovať aj formou poskytovania rlzných sociálnych výhod a služieb ako sú dovolenky, služobné cesty, poskytnutie rekreačného zariadenia, úprava pracovnej doby, zľavy na cestovnom, stravovaní, pridelenie zahraničnej praxe, osobného voľna a iné.

Na základe výskumov z veľkých podnikov podľa Herzberga patrí medzi významné motivačné páky uznanie, dobrý pracovný výsledok, dobrý šéf, dobrá spolupráca, informovanosť a jasne stanovené úlohy.

Pracovnú výkonnosť v negatívnom smere ovplyvňujú demotivátory medzi ktoré patrí kritika, žiadne ocenenie, preťažovanie, zlá komunikácia, nejasné kompetencie, trvalá kontrola, a pod.

V závere môžeme konštatovať, že dobrý plat, alebo dokonale prepracovaný systém odmeňovania neznamená automaticky stimuláciu k vyšším výkonom. Dôležitá je predovšetkým zmena myslenia ľudí, samotný prístup človeka k práci a k jeho povinnostiam. Sú ľudia, ktorí dokážu vyvinúť maximálne úsilie aj vtedy, keď to nespadá do náplne ich práce a iní nespravia ani to, čo je ich povinnosťou. Proti tomu je akékoľvek motivačné úsilie bezmocné.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14606-11-2-odmenovanie/