Lokša s makom (bobáľky s makom)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 652
Uložení: 32
Lokša s makom (bobáľky s makom)
200-250 g mletého maku
100-200g kryštálového cukru
1 l prevarenej vody,
soľ
0,5 kg bobáľok (5 suchých rožkov alebo upečeného suchého koláča)
Prevaríme asi 1 l vody, pridáme cukor, štipku soli a necháme vychladnúť. Podľa toho, čo chceme použiť na lokšu, do vychladnutej vody pomrvíme buď upečený suchý koláč, rožky alebo bobáľky. Necháme to rozmočiť, trochu napučať. Do misky dáme na dno hrsť maku, cukru a rozmočené bobáľky.
Takto striedame jednotlivé vrstvy, kým neminieme všetky suroviny a nenaplníme misu. Vrstvenie končíme tým, že navrchu je mak, ktorý nakoniec dobre posypeme cukrom. Ten dávame podľa toho, ako veľmi chceme mať sladkú lokšu.
Takto urobenú lokšu necháme stáť aspoň pol dňa do večera, aby dobre vychladla a zmäkla. Ak je veľmi suchá, môžeme neskôr priliať trochu vody. Večer ju môžeme servírovať na štedrovečernom stole.