Zemiakové cesto na šúľance a pirohy
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 560
Uložení: 35
Zemiakové cesto na šúľance a pirohy
1250 g zemiakov, 300 g hrubej múky, 1 vajce, ½ KL soli, 1 kopcovitá PL krupice, 1 PL maizeny, 3 PL oleja
Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pretlačíme cez sitko. Pridáme múku premiešanú s maizenou, krupicou a soľou, rozšľahané vajíčko a olej. Vypracujeme hladké cesto ( miesime ho ručne, na pomúčenej doske).
Šúľance: Zo zemiakového cesta si ušúľame valček, ktorý rozdelíme na menšie kúsky. Každý z nich rozšúľame na dlhší valček, ktorý rozkrojíme na menšie kúsky dlhé cca 5 cm a tie zavárame do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte 1 – 2 minúty po vyplávaní na povrch. Po vybratí ich polejeme rozohriatym maslom alebo olejom, a posypeme buď makom, mletými orechmi a cukrom, alebo opraženou strúhankou, ktorú tiež môžeme pocukrovať alebo jesť naslano.
Pirohy: pripravené cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm, pokrájame na štvorce veľké asi 7 x 7 cm, na každý štvorec dáme za lyžičku slivkového lekváru, sladkej alebo slanej tvarohovej plnky, bryndzovej plnky ( 250 g bryndze vymiešame s 1 PL masla, mleté čierne korenie a pažítku, alebo bryndzu vymiešame s prepasírovanými zemiakmi). Ako plnku môžeme využiť aj varené zemiaky – čisté, so smaženou cibuľou, vymiešané s taveným syrom, atď. – podľa chuti. Po naplnení štvorce preložíme do trojuholníka, okraje stlačíme a dáme obvariť do slanej vody, pokiaľ pirohy nevyplávajú navrch. Pirohy so sladkou plnkou na tanieri polejeme rozpusteným maslom alebo Pamou, a posypeme mletým makom či orechmi a práškovým cukrom, grankom, alebo si na tuku opražíme strúhanku s kryštálovým cukrom a v tejto zmesi obalíme varené pirohy. Pri slaných plnkách pirohy mastíme rozpustenou Pamou alebo maslom, môžeme ich posypať rozškvarenou slaninkou, popraženou cibuľkou, pridať za lyžicu kyslej smotany, alebo obaliť v opraženej strúhanke, tentoraz bez cukru.
25 jednoduchých receptov zo zemiakov
Ďalšie práce z rovnakej sady | Rozsah | |
---|---|---|
Francúzske zemiaky | 195 slov | |
Francúzske zemiaky s hubami | 104 slov | |
Haluškové cesto | 55 slov | |
Halušky s bryndzou, s kapustou, so syrom alebo s tvarohom | 143 slov | |
Chameleónky | 77 slov | |
Chlpaté knedlíky | 126 slov | |
Klasický český bramborák (zemiakové placky) | 62 slov | |
Kulajda s vajcami a párkom | 134 slov | |
Oravské zemiaky (predvýplatové jedlo) | 155 slov | |
Pečené zemiaky v rúre | 142 slov | |
Plnené zemiakové rezne | 91 slov | |
Poľské pirohy | 103 slov | |
Spišské zemiaky | 101 slov | |
Sviečková zo zemiakov | 68 slov | |
Tatársky biftek zo zemiakov | 86 slov | |
Zapekané zemiaky s cesnakom | 58 slov | |
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou | 192 slov | |
Zapekané zemiaky so smotanou | 139 slov | |
Zemiaková kaša | 95 slov | |
Zemiakové cesto na šúľance a pirohy | 267 slov | |
Zemiakové smažienky (na zúžitkovanie zvyškov) | 74 slov | |
Zemiakovo-kapustové placky | 94 slov | |
Zemiakový šalát | 279 slov | |
Zemiaky na kyslo | 147 slov | |
Zemiaky zapečené v alobale (pre nemäsožravcov) | 119 slov |