Juhočeské zemiakové (slejšky)

Juhočeské zemiakové (slejšky)

400 g olúpaných uvarených zemiakov, 100 g hrubej múky, 1 vajce, veľká žemľa, soľ, 20 g masti

Olúpané zemiaky, ktoré sme si deň vopred uvarili v šupke, jemne nastrúhame. Pridáme preosiatu múku, vajce a soľ. Rýchle spracujeme cesto ( čím dlhšie zemiakové cestá stoja, tým sú redšie ) a ušúľame z neho tenké valčeky. Vsypeme ich do vriacej osolenej vody, uvaríme a ocedíme. Po odkvapkaní vody ich rozložíme spolu so žemľou, pokrájanou na malé kocky, na dobre vymastený pekáč a krátko zapečieme v rozohriatej rúre. Jedlo podávame buď s kyslou kapustou, alebo omastené maslom, pokvapkané medom a posypané strúhaným perníkom. Môžeme ich tiež podávať ako prílohu k pečenému či inak vhodne upravenému mäsu.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/recepty/29136-juhoceske-zemiakove-slejsky/