Najrýchlejšie zviera

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 447 slov
Počet zobrazení: 1 929
Tlačení: 79
Uložení: 77

Najrýchlejšie zviera

Korytnačky nie sú rýchle zvieratá. Vlastne len málo čo je pomalšie ako korytnačka. Po- hybujú sa opatrne a ani keď sa niekam chcú dostať rýchlo, nejde to. Jedna taká korytnačka sa volala Helga. Bola na korytnačku mladá a tiež inteligentná. Všetci si ju vážili za jej múdrosť. Mala sen, byť tou najrýchlejšou korytnačkou, alebo rovno najrýchlejším tvorom v celej zvieracej ríšu.

Lev, leopard a panter, tí všetci sa jej vysmiali. Hovorili, že rozmaznané mačiatko by bolo rýchlejšie ako ona. Helgu to, samozrejme, trápilo. Nebola šťastná z toho, že si z nej nie- kto stále robí srandu.

Myslela na to, ako zariadiť, aby bola v pretekoch prvá. Áno, práve pretek je to, čo po- trebuje. V normálnych pretekoch predbehne iné korytnačky, no panterovi, leopardovi alebo levovi sa rovnať nemôže. Ako by tiež mohla? Má menšie nohy a celkovo nie je na rýchlosť tak stavená, ako rýchle zvieratá.

Šla teda za zajacom, len tak, na otázku. Dúfala, že jej niečo povie. Zajac je rýchly, mož- né by ju mohol niečo naučiť.

“Povedz mi, zajko,” pýta sa korytnačka, “ako utekáš? Dokážeš utekať rýchlejšie ako lev?”

“Vieš, korytnačka, ja vlastne neutekám, ja skáčem. Keď skáčem rýchlo, dokážem predbehnúť iné zajace, ale lev je stále rýchlejší.”

“Dokázal by si ma naučiť skákať tak, ako to dokážeš ty?”

Zajac si pozorne korytnačku prezrel. Prišiel na to, že ju to naučiť nemôže. Má iné nohy, vyzerá úplne inak. Nešťastná korytnačka išla za koňom.

“Povedz mi, ty dokážeš tak rýchlo cválať, dokázal by si ma to naučiť?” Pýta sa korytnačka, ale je sklamaná z odpovede:

“Nie, korytnačka, nedokážem ťa to naučiť, môj cval sa hodí pre kone, nie pre korytnačku ako si ty.”

Blížil sa deň, kedy sa mali začať preteky. Zamyslela sa ešte raz a našla spôsob. Ukázalo sa ranné slnko a štyri zvieratá sa postavili na čiaru. Korytnačka sa dala do behu. Keď to videl lev, leopard a panter, šli tým smerom a rýchlo ju predbehli. Za niekoľko okamihov boli už na- ozaj ďaleko a nebolo ich dobre vidieť. V tom sa korytnačka vrátila na začiatok, vzala inú cieľovú vlajku a zapichla ju kúsok od štartu.

Zajac, ktorý to videl, sa usmieval. Korytnačka bola v cieli skôr, oveľa skôr, zatiaľ čo rýchle zvieratá pretekali, ktoré bude prvé. Bežali naozaj rýchlo, no pretože šli nesprávnym smerom, korytnačka sa objavila v cieli ako prvá.

“Nemyslela si na to, že im bude podozrivé, že im chýba cieľ?” Pýta sa korytnačky zajac.

“Myslela a určite na to prídu. Zatiaľ ale majú cieľ, predbehnúť dvoch rivalov. Až si uvedomia, že nevedia, kde je cieľ a viem to len ja, vrátia sa. To ma ale moje malé nohy dostanú do cieľa dávno pred nimi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu