Zlatá rybka

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 613 slov
Počet zobrazení: 3 721
Tlačení: 64
Uložení: 57

Zlatá rybka

Na chalupe nás zobudili slnečné lúče. Víkendový deň bol pred nami. Modrá obloha predpovedala super počasie. Bolo by škoda sedieť doma a nič nepodniknúť. Ja som netrpezlivo čakal , kým sa všetci naraňajkujeme a aký program vymysli môj tatko. Neďaleko našej chalúpky bolo jazierko. Tatko navrhol rodinnú rybačku. Mne sa rozžiarili očká a mamka len s povzdychom prikývla. Pri jazierku dnes bude určite krásne. Obliekli sme sa, obuli nepremokavé topánky, zobrali jedlo, udice a poďho rovno k jazierku.

Pri jazere bolo príjemne, sviežo, slnko sa odrážalo od hladiny. Vytiahli sme udice, urobili návnady z kukurice a trochy vody, tatko vyhrabal z hliny peknú tučnú dážďovku a nahodili sme udice do vody. Chvíle čakania sme si krátili zbieraním kamienkov na druhom brehu, ktoré sme hádzali do vody a robili žabky. Neskutočne nás to bavilo, dokonca aj mamka sa tešila. Naraz sme na hladine zbadali pár krásnych bielych labutí.

Prišli k nám celkom blízko, ale nie až tak, aby sme sa ich mohli dotknúť. Boli veľmi opatrné. Zobrali sme kúsky chleba a hodili sme ho na hladinu. Nedočkavé vtáky sa naň hneď vrhli. Keď už mali dosť, otočili sa a svojím majestátnym telom odplávali preč. Sú to krásne vtáky. Udice sme priebežne kontrolovali, no nikde ani náznak po pohybe. Keďže už prešiel dosť dlhý čas, začali sme pociťovať hlad. My s mamkou sme zašli do neďalekého lesa pre drevo, aby sme si mohli urobiť ohník. Ako tak kráčame, niečo mi spadlo na hlavu. Pozriem hore a čo nevidím – roztopašná veverička.

Mala chuť sa hrať. Celou cestou nám robila spoločnosť aj so svojím veľkým ryšavým chvostom. Keď sme s drevom boli na kraji lesa, postavila sa na čistinku a šibalskými očami sa s nami lúčila. Ako sme prichádzali k jazierku, naraz mamka vykríkla: „Pozor, stoj Kubko!!! “ Z trávy na mňa hľadeli vystrašené očká. Bola to malá krásne zelená žabka. Opatrne som sa k nej nahol, aby som si ju lepšie obzrel. Čo ak bude začarovaná princezná?

Najprv hodila výraz mŕtvoly a keď som sa jej chcel dotknúť, šup a už jej nebolo. Zmizla mi vo vysokej tráve a medzi bambusmi. Keď sme prišli k tatkovi, ten už na rybárskej stoličke veselo a hlavne hlasno driemal. Chceli sme mu rozpovedať náš zážitok s malými tvormi lesa, keď tu zrazu záber. Otec silno potiahol a čo sme nevideli, vytiahol poriadny kus, ale topánky. Všetci sme sa začali smiať. Sklamaný ocko mi podal udicu a povedal, aby som teraz vyskúšal svoje rybárske šťastie ja. On zatiaľ rozloží oheň . Zahodil som návnadu na svoju rybu a išiel som si napichnúť špekáčik na palicu. Opiekli sme si a ako sme dojedali naraz jemný záchvev silónu. Tato mi potichu povedal, aby som ešte čakal. Druhý už silnejší záchvev a hneď za ním tretí a ten už bol poriadny. Otec mi naznačil, aby som ťahal. Z celej sily som zatiahol a na háčiku sa mi hojdala ryba, naozajstná ryba. Bol to krásavec. Pekný kaprík. Pomaly sme ho s otcom podobrali a vložili do sieťky. Bol som vtedy veľmi hrdý na svoj úlovok. Začal som si ho obzerať. Jeho šupiny sa na slnku krásne ligotali ako zlaté. Keď sme sa zbierali už späť domov, sieťka s kaprom pekne ležala na tráve. Pozeral na nás smutnými očami. Spýtavo sme sa na seba pozreli. Opatrne som tú rybu vytiahol zo sieťky. Pošepkal som: „Zaželajme si niečo, možno je to zlatá rybka a splní nám naše tri želania.“ V duchu sme si všetci traja niečo zapriali a rybárskym bozkom na rozlúčku sme ju pustili späť do vody. A tak sme sa plní zážitkov a radosti pobrali späť do svojej chalúpky. Všetci sme odchádzali s pocitom, že sme možno naozaj ulovili povestnú zlatú rybku. Uvidíme ...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#roztopašná veverička


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu