Ako sa učiť?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 15.03.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 664 slov
Počet zobrazení: 3 522
Tlačení: 220
Uložení: 216

Ako sa učiť?

Už ste niekedy v živote čítali knihu či učebnicu do školy len pre to, aby ste si neskôr uvedomili, že si pamätáte akurát pár základných informácii, holú kostru alebo nebodaj ani to?

Hlavným problémom je to, že je to jedna z najnevhodnejších foriem učenia.  Na druhej strane si skúste predstaviť nejakú pútavú reklamu, hudobný klip alebo scénu z filmu, na ktorú nedokážete zabudnúť. Kiež by to bolo takto ľahké aj s klasickým učením. Môžeme teda vidieť, že tu existuje akási priepasť či rozdiel, medzi vecami, ktoré si pamätáme a ktoré nie. Prečo si isté veci dokážeme jednoducho zapamätať a iné vôbec? Ako sa teda učiť?

Ako sa učiť? Otázkami, ako sa správne učiť, si lámal hlavu aj psychológ a všestranný vedec Edgar Dale ešte v roku 1969. Ďalej vo svojich výskumoch potvrdil rôzne percenta toho, čo si zapamätáme na základe toho, z čoho sa učíme a ako sa učíme.

Z jeho výskumu ako sa správne učiť nám môže byť jasné, že najmenej efektívny spôsob učenia je, ak si niečo len čítame – z prečítaného textu si zväčša zapamätáme len 10 až 20% informácii. Viac si toho zapamätáme, ak výklad už aj počujeme, potom ak ho počujeme a aj vidíme a najviac ak ho prežijeme na vlastnej koži. Vtedy sme si schopný zapamätať až 90% všetkých informácii. Toto by teda mohla byť naša základná odpoveď na našu otázku, ako sa správne učiť.

Ako sa učiť lepšie?

Ponúkame vám základne tipy a triky ako sa lepšie učiť. Či už sa pripravujete na skúšku, písomku či odpoveď v škole, tieto návody by vám mohli pomôcť ľahšie zvládnuť podobné ťažké záťažové situácie.

Pokúsime sa vám predstaviť systém, s ktorým si toho po prvé viac zapamätáte, ale hlavne po druhé, vám toto učenie zaberie menej času, ako sa učiť.

Predstavujte si.

Ak sa učíte napríklad nejakú látku z dejepisu, skúste sa vžiť do postáv do miesta a času, kde sa okolnosti odohrávajú. Budete prekvapený, ako ľahšie vám učenie pôjde a ako veľa si toho dokážete zapamätať. Pred tabuľou alebo nad papierom písomky sa vám bude pred očami odohrávať príbeh a vy ho len prerozprávate.

Počúvajte hudbu alebo sledujte film.

Táto metóda nefunguje u každého, pretože niektorým ľudom môže hudba alebo film prekážať v sústredení. Ak medzi nich však nepatríte určite to skúste! Podvedome dokáže váš mozog spájať informácie, ktoré sa učí s informáciami ktoré počuje opodiaľ. Tak sa vám v mozgu spoja a vytvoria súbežne fungujúce spomienky.

Napíšte si to.

Ak sa učíte z knihy, poznámok, ktoré nie sú vaše alebo z akéhokoľvek iného zdroja, skúste si spisovať na papier poznámky. Kľukne len bodové. Ak niečo čítate a zároveň aj píšete musí sa namáhať viac percent vášho mozgu a šanca na zapamätanie si učeného stúpa radikálne.

Kreslite si.

Znie to možno šialene, ale je to tak. Skúste si len tak čarbať na papier. Akékoľvek nezmyselnosti. Kreslite si autíčko, domček, bábiku… Skutočne na tom nezáleží. Do mozgu sa vám uloží učené učivo spolu s náhodnými obrázkami. Táto metóda je vedecky podložená a využíva sa na viacerých školách západnej Európy.

Striedajte činnosti.

Psychológia nám objasnila jednu vec – človek sa nedokáže sústrediť na jednu vec príliš dlho. A to ešte aj keď ho daná téma príliš nebaví. Preto sa učte len pár minút a choďte robiť niečo iné. Pozrite si seriál, prebehnite sa so psom po vonku. A vráťte sa k učeniu. Uvidíte, ako dobre vám to pôjde. Nie je náhoda, že aj naše vyučovacie hodiny majú práve 45 minút. Viac sa mladý organizmus jednoducho sústrediť nevie.

Diskutujte.

Ak máte možnosť o učive diskutovať s kýmkoľvek, určite to urobte. Kľudne s mamou, otcom, staršou sestrou…  Podobnou debatou sa vám dokáže do hlavy dostať viac informácii, ako keď ste na učenie úplne sám. Môžete taktiež naraziť na nové a nepoznané skutočnosti.

To sú asi všetky hlavné tipy a triky, ako sa učiť, ktoré ma napadajú. Úprimne verím, že som vám aspoň trošku pomohol a že tieto návody vyskúšate. Určite nám dajte vedieť ako vám to išlo a či už viete ako sa učiť!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#preco sa ucime dejepis #slohové práce sk


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.058 s.
Zavrieť reklamu