Ako správne zvládnuť stres? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 498 slov
Počet zobrazení: 10 383
Tlačení: 672
Uložení: 656

Ako správne zvládnuť stres? (Úvaha)

Ak by existoval prístroj na meranie stresu, tak v čase maturitných skúšok by ručička na stupnici ukazovala maximum. V živej pamäti mám scenériu z minulého roka. Ako tretiakom nám umožnili pozrieť sa, ako vyzerajú ústne maturity. Ten stres bol až hmatateľný. Na chodbách, v kaplnke počas svätej omše, jednoducho všade. Už pri vstupe do miestnosti, kde mali skúšať prvú maturantku som si uvedomil, že „stresujem“ a to som ani nemal dôvod. A nepomáhalo mi ani uisťovanie sa, že teraz o nič nejde a že ma to celé čaká až o rok.

Keď sa povie stres, každému je hneď jasné o čom hovoríme, nikomu tento pojem netreba vysvetľovať. Faktom ale je, že každý stresové situácie riešime a zvládame inak. Stačí si len na chvíľu sadnúť tesne pred písomkou medzi študentov. Kým u jedných blížiaca sa písomka vôbec nedvíha krvný tlak, druhí v snahe ešte čo-to dobehnúť zúrivo prevracajú strany v zošite a tretí sa uskromnia na konštatovanie: „teraz sa už aj tak nič nenaučím a aj tak všetci pomrieme!“

Psychológovia a vedci majú niekoľko „zaručene“ fungujúcich rád, ako sa zbaviť stresu. Najhoršie je, že v stresovej situácii si často nespomeniete ani na rok vášho narodenia, nie to ešte na odporúčania odborníkov. V zásade tieto rady môžeme zhrnúť do niekoľkých bodov. Myslite na niečo pozitívne, predstavte si niečo pekné, prípadne skúste niečo zjesť a podobne.

Moje stresové situácie prebiehajú v niekoľkých fázach. Celé to začína pocitom, že nič, ale absolútne nič nestíham. Toto vyúsťuje do pocitu bezmocnosti, ktorá sa prelína z vnútornou nervozitou. Potom prichádza fáza, kedy som si zas istý, že to bude celé dobre. No a napokon to všetko vrcholí úplnou apatiou ku všetkému a ku všetkým.

Ako teda správne zvládnuť stres? Podľa môjho názoru jednoznačná a správna odpoveď neexistuje. Opäť pohľad do triedy tesne pred skúškou. Jeden z výrazom uspokojenia desiatuje, tamto dievča v rohu naopak už odvčera nejedlo a radšej to ani neskúsi, nemuselo by to dobre dopadnúť. Spolužiak vedľa mňa drieme a počúva hudbu, kým spolužiačka vpredu číta dievčenský román. Skupinka združená v zadnej lavici sa spoločne učí no a tým dvom zaľúbencom na lavičke môže byť akékoľvek skúšanie ukradnuté. Všetci sú v strese, niektorí viac, iní menej a všetci sa s ním vyrovnávajú ako najlepšie vedia.

U mňa presvedčivo zaberá, ak si poviem, že sú aj horšie veci v živote. Pred písomkou sa už zásadne neučím, maximálne preletím niektoré pasáže v snahe zahladiť výpadky pamäte. Najlepšie pomáha, ak začnem robiť niečo, čo ma odpúta od stresovej situácie (čítanie knihy, strihanie príspevku do zvukového časopisu a podobne).

Ak chcete eliminovať stres, skúšajte a hľadajte. Keďže vnímanie okolitého sveta je u každého rozdielne, aj pohľad na stresové situácie sa líši od človeka k človeku a preto aj eliminovanie stresu je individuálne. Môžete skúsiť príklady, ktoré sme videli vo fiktívnej triede, alebo rady z rozhlasu či televízie. Isté však je, že ak aj nájdete spoľahlivé riešenie, nepodarí sa vám stresu zbaviť úplne, môžete ho ale značne zmierniť, čo tiež nie je na zahodenie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu