Ako správne zvládnuť stres? (Úvaha)

Ako správne zvládnuť stres? (Úvaha)

Ak by existoval prístroj na meranie stresu, tak v čase maturitných skúšok by ručička na stupnici ukazovala maximum. V živej pamäti mám scenériu z minulého roka. Ako tretiakom nám umožnili pozrieť sa, ako vyzerajú ústne maturity. Ten stres bol až hmatateľný. Na chodbách, v kaplnke počas svätej omše, jednoducho všade. Už pri vstupe do miestnosti, kde mali skúšať prvú maturantku som si uvedomil, že „stresujem“ a to som ani nemal dôvod. A nepomáhalo mi ani uisťovanie sa, že teraz o nič nejde a že ma to celé čaká až o rok.

Keď sa povie stres, každému je hneď jasné o čom hovoríme, nikomu tento pojem netreba vysvetľovať. Faktom ale je, že každý stresové situácie riešime a zvládame inak. Stačí si len na chvíľu sadnúť tesne pred písomkou medzi študentov. Kým u jedných blížiaca sa písomka vôbec nedvíha krvný tlak, druhí v snahe ešte čo-to dobehnúť zúrivo prevracajú strany v zošite a tretí sa uskromnia na konštatovanie: „teraz sa už aj tak nič nenaučím a aj tak všetci pomrieme!“

Psychológovia a vedci majú niekoľko „zaručene“ fungujúcich rád, ako sa zbaviť stresu. Najhoršie je, že v stresovej situácii si často nespomeniete ani na rok vášho narodenia, nie to ešte na odporúčania odborníkov. V zásade tieto rady môžeme zhrnúť do niekoľkých bodov. Myslite na niečo pozitívne, predstavte si niečo pekné, prípadne skúste niečo zjesť a podobne.

Moje stresové situácie prebiehajú v niekoľkých fázach. Celé to začína pocitom, že nič, ale absolútne nič nestíham. Toto vyúsťuje do pocitu bezmocnosti, ktorá sa prelína z vnútornou nervozitou. Potom prichádza fáza, kedy som si zas istý, že to bude celé dobre. No a napokon to všetko vrcholí úplnou apatiou ku všetkému a ku všetkým.

Ako teda správne zvládnuť stres? Podľa môjho názoru jednoznačná a správna odpoveď neexistuje. Opäť pohľad do triedy tesne pred skúškou. Jeden z výrazom uspokojenia desiatuje, tamto dievča v rohu naopak už odvčera nejedlo a radšej to ani neskúsi, nemuselo by to dobre dopadnúť. Spolužiak vedľa mňa drieme a počúva hudbu, kým spolužiačka vpredu číta dievčenský román. Skupinka združená v zadnej lavici sa spoločne učí no a tým dvom zaľúbencom na lavičke môže byť akékoľvek skúšanie ukradnuté. Všetci sú v strese, niektorí viac, iní menej a všetci sa s ním vyrovnávajú ako najlepšie vedia.

U mňa presvedčivo zaberá, ak si poviem, že sú aj horšie veci v živote. Pred písomkou sa už zásadne neučím, maximálne preletím niektoré pasáže v snahe zahladiť výpadky pamäte. Najlepšie pomáha, ak začnem robiť niečo, čo ma odpúta od stresovej situácie (čítanie knihy, strihanie príspevku do zvukového časopisu a podobne).

Ak chcete eliminovať stres, skúšajte a hľadajte. Keďže vnímanie okolitého sveta je u každého rozdielne, aj pohľad na stresové situácie sa líši od človeka k človeku a preto aj eliminovanie stresu je individuálne. Môžete skúsiť príklady, ktoré sme videli vo fiktívnej triede, alebo rady z rozhlasu či televízie. Isté však je, že ak aj nájdete spoľahlivé riešenie, nepodarí sa vám stresu zbaviť úplne, môžete ho ale značne zmierniť, čo tiež nie je na zahodenie.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/16296-ako-spravne-zvladnut-stres-uvaha/