Deň sv. Valentína

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: gabikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 30.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 713
Tlačení: 60
Uložení: 44

Deň sv. Valentína

Pred miliardami rokov vznikol svet, potom prvá bunka, neskôr ľudská bytosť. Lenže spolu s človekom vznikol cit. Cit, ktorý už odpradávna fascinoval veľkých učencov, filozofov či obyčajných ľudí. Cit, ktorý ovládol aj mocných panovníkov, vládcov, situácie, konflikty a všetko naokolo. A ovláda svet doteraz.

Nikto nevie presnú definíciu, vysvetlenie, vzorec, nikto nevie, prečo a ako vzniká. Reč je o láske.

Francis Bacon lásku definoval takto : „Na láske je najkrajšie to, že ju nikto nedokáže vysvetliť, ale predsa ju každý tak nádherne chápe.“ Pre lásku ľudia robia nepochopiteľné, odpúšťajú neodpustiteľné , milujú nenávidené. Pre lásku maľujú obrazy, píšu básne, sonety, skladajú piesne, nespia, plačú, vykupujú kvetinárstva, bezdôvodne sa usmievajú, sú sklamaní, na stôl dávajú tanier naviac, chodia tam, kde predtým nikdy nechodili…

Lenže láska nie je len fascinujúci cit dvoch ľudí.
Láska, to sú slnečné rána, šálka čaju, mamine ruky, pohladenie, povzbudzujúce slová, úsmev, dobrá kniha, detský smiech, hudba, vôňa vanilky, chuť čokolády… Láska je každá jedna maličkosť, ktorá robí deň, život úžasným a z človeka nádhernú bytosť.

A preto aj dnes, na sviatok všetkých zaľúbených, sviatok sv.Valentína, keď si ľudia na svete dokazujú svoju lásku, kupujú ruže, drahé dezerty, plyšových medveďov, píšu zaľúbené smsky, snažia sa urovnať zlé vzťahy, sa skúsme trošku zamyslieť. Nie je to prehnané? Nemáme lásku dokazovať celý rok namiesto jedného dňa? Veď každý jeden deň sa dá stráviť tak ako na Valentína. Každý deň môžeme odovzdávať lásku, každý deň môžeme zažívať tie úžasné a neopakovateľné momenty, každý jeden deň môžeme vnímať a vážiť si blízkosť milovanej osoby…

Láska je najúžasnejší, najjemnejší, najcennejší a najprirodzenejší cit, ktorého sme schopní. Láska vznikla preto, aby sme ju napĺňali, zažívali, vážili si ju celým svojím ľudským bytím. Láska je aj pre teba, pre mňa, pre nás všetkých. A tak si ju vážme, napĺňajme a hlavne milujme celým svojím srdcom, milujme tak, ako len vieme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu