Dokonalý systém (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 438 slov
Počet zobrazení: 536
Tlačení: 60
Uložení: 60

Dokonalý systém (Úvaha)

Našu krásnu, modrú planétu obýva takmer 7 miliárd jedinečných bytostí – nás ľudí. Spolu tvoríme jeden celok, v ktorom má každý svoje miesto. Nikto nie je rovnakí, všetci sme iní, odlišujeme sa po fyzickej ale najmä po psychickej stránke. Každý človek má svoje vlastné myšlienky, pocity, názory, potreby a tiež aj vlastný pohľad na život a jeho hodnoty.

Keď som bola malá, vnímala som život ako jednu veľkú zábavnú hru, ktorá sa nikdy neskončí. Žila som si svoj bezstarostný život - hrala som sa s kamarátmi, keď som bola smutná, útechu a riešenie všetkých mojich problémov som našla u rodičov. No s odstupom času som si začala uvedomovať, že život nie je len hra, ktorú keď ma omrzí, môžem kedykoľvek prestať hrať. Pochopila som, že stačí veľmi málo, aby sa celý obrátil hore nohami. Zistila som, že sa skladá z maličkostí, ktoré si musíme vážiť, pokiaľ ich máme. Z maličkostí, ktoré sú základom šťastného života.

A čo je to šťastný život? Každý si pod tým predstaví niečo iné. Pre niekoho šťastný život prestavuje dobré auto, sľubná kariéra, množstvo peňazí. Pre iných sú šťastím, pre nás základné veci, ako voda, potrava, pocit bezpečia, dni bez bolesti. Áno, aj to je dôkaz toho, že život dokáže byť veľmi krutý a nespravodlivý. Prečo môže mať jeden tak veľa a druhý tak málo? No je človek, ktorý žije v prepychu skutočne šťastný? Dokáže sa tešiť z maličkostí?

Pre mňa šťastie predstavuje výsledok viacerých hodnôt. Je to predovšetkým zdravie, bez ktorého človek nemôže byť šťastný, nakoľko výrazne ovplyvňuje život samotného človeka aj jeho okolia. Ďalšie veľké hodnoty sú pre mňa láska, rodina a priatelia, bez ktorých by môj život nemal žiadny zmysel. Predstava, že by som bola zdravá a mala všetkého dostatok, ale nemala okolo seba ľudí, ktorých mám rada, o ktorých sa môžem oprieť, prežívať spolu s nimi všetky radosti i starosti života, je úplne nereálna. Všetky spomínané hodnoty sú pre mňa rovnako dôležité. Úzko spolu súvisia, nemôžu existovať jedna bez druhej. Všetko na svete má svoj zmysel a systém. Aj tieto hodnoty spolu tvoria dokonalú sieť, v ktorej keď sa jedna zložka naruší, negatívne sa ovplyvní chod druhej. Tak, ako rastlina potrebuje k svojmu životu rovnako vodu, pôdu aj Slnko, tak i ja potrebujem k svojmu šťastiu zdravie, lásku, rodinu a priateľov.

A čo som tým chcela povedať? Asi len toľko, že vážme si toho čo máme, pretože nikdy nevieme ako rýchlo o to môžeme prísť. Buďme šťastní, radujme sa zo života a zároveň pomáhajme a podporujme tých, ktorí to potrebujú. Veď odmenou nám bude krásny pocit a my budeme opäť o niečo šťastnejší. Už len preto sa oplatí žiť!!!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu