Ako zvládať stres (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 331 slov
Počet zobrazení: 1 857
Tlačení: 72
Uložení: 95

Ako zvládať stres (Úvaha)

Čo je to vlastne stres? Každý z nás ho určite veľmi dobre pozná v rôznych podobách. Môžeme ho poznať v negatívnej, ale i v pozitívnej forme a v každodennom živote sa s ním stretávame na každom kroku.

Pozitívna forma stresu nás môže motivovať k lepším výkonom, tá negatívna nás naopak demotivuje až ubíja. Keď sme v strese, nevieme čo skôr. Je veľmi ťažké zvládať ho každodenne. Medzi hlavné faktory a spúšťače stresu patria práve strach, úzkosť či rôzne problémy, ktorým sa často nevyhneme. Stres je odpoveďou organizmu na nadmernú záťaž. Čím viac sme vystresovaní, tým sme aj náchylnejší na rôzne ochorenia.

Myslím si, že dnešná doba je už taká uponáhľaná, že ani my, ľudia nemôžeme konať inak ako rýchlo. Často sa bojíme o svoje postavenie medzi ľuďmi a snažíme sa svoje povinnosti odkladať a vyhýbať sa im. Namiesto návštevy u zubára, ktorý nám nájde pár kazov, radšej zažívame stres a bojíme sa pravdy. Nie sme nad vecou. Každý by sme sa preto mali snažiť so stresom vyrovnať a čo najefektívnejšie proti nemu bojovať. Hudbou, športom, zábavou s priateľmi.

Behaním si môžem premyslieť riešenia problémov, usporiadať si myšlienky, alebo jednoducho na ne nemyslieť. Ak nebehám, pustím si hudbu, ktorú mám rada. To ma vždy privedie na iné myšlienky. Alebo zábava s priateľmi, ísť do mesta, do kina, na koncert, objednať si pizzu. Môžeme sa porozprávať, navzájom si pomôcť a všetko ide hneď ľahšie a rýchlejšie.

Každý sa však so stresom vyrovnáva inak a inak ho aj zvláda. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, či sa to všetko nedá zvládnuť aj bez stresovania a či nestojí za to občas jednoducho „vypnúť“. Je dôležité nájsť si na seba čas, usporiadať si v hlave myšlienky a možno aj hodnoty nášho života. Zamyslieť sa, čo pre nás znamená zdravie, pretože práve to nám stres najviac ničí.

Nestresovať seba ani ľudí okolo nás, to považujem za najlepšie riešenie. V neustálom strese sa predsa žiť nedá a skôr či neskôr sa to prejaví.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu