Krásny motýľ a škaredý pavúk (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 364 slov
Počet zobrazení: 476
Tlačení: 50
Uložení: 53

Krásny motýľ a škaredý pavúk (Rozprávanie)

Na krásnej lúke neďaleko malej dedinky, posiatej stovkami farebných kvetov, žil škaredý čierny pavúk a krásny farebný motýľ. Pavúk tým, že bol čierny, chlpatý a mal vypuklé oči, nevynikal krásou. Vynikal však ochotou vždy pomôcť. Napriek svojmu výzoru mal veľa priateľov, ktorých miloval a oni milovali jeho. Nikdy nechcel nikomu ublížiť, a preto aj pavučiny tkal na miestach, kde nikomu nemohli uškodiť. Nemilovali ho len pre jeho ochotu pomáhať iným, ale aj pre jeho šikovnosť.

Na tej istej lúke žil aj motýľ. Bol nádherný. Mal krásne farebné krídla so zaujímavým tvarom. No bol hlúpy. Neuvedomoval si zmysel svojho života a bol povrchný. Bol lakomý a namyslený, a preto nemal ani priateľov. Myslel

si, že keď je krásny, tak má všetko. Veľmi často sa z pavúka vysmieval a pred všetkými ho ponižoval. Pavúk ho však nikdy nebral vážne a uvedomoval si, že krása nie je všetko.

Jedného slnečného a horúceho dňa si motýľ poletoval po lúke, aby všetkým ukázal svoju ,,výnimočnosť”. Zaletel všade a pred všetkými sa predvádzal. Ako si tak poletoval a bol veľmi zahľadený do seba, preletel pred ním roj včiel, ktorý ho zhodil do trávy. Veľa zvierat preletelo okolo, no nevšímalo si ho. Jediný, kto mu bol ochotný pomôcť, bol pavúk. Pomohol mu zotaviť sa, ale motýľ mu nepovedal ani len ,,ďakujem”. Namiesto toho sa naňho vykričal so slovami, že by sa o seba dokázal postarať aj sám.

Po niekoľkých dňoch, keď bolo vonku ešte teplejšie, si motýľ zase poletoval po lúke a na nedávnu udalosť zabudol. Keďže bolo leto a bolo horúco, chcel sa osviežiť. Vybral sa k neďalekému potôčiku, kde sa chcel napiť. Keď sa približoval k hladine, krídla mu prestali slúžiť tak, ako mali, a motýľ padol do vody. Krídla sa mu zmáčali, a tak nebol schopný lietať. Motýľ začal hlasno kričať: „Pomóóóc!“ No nik mu nepomohol, pretože ho nikto nemal rád. Počul ho aj pavúk a bol jediný, kto neváhal a opäť mu pomohol. Zachránil ho v poslednej chvíli a vzal ho k sebe domov, kde mu pomohol vyliečiť sa. Motýľ si až po tejto udalosti začal uvedomovať svoje správanie a pavúkovi s neveľkou ochotou konečne poďakoval.

A ponaučenie? Škoda krásy, keď rozumu nieto!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu