Mravce (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 644 slov
Počet zobrazení: 480
Tlačení: 44
Uložení: 62

Mravce (Rozprávanie)

Na svete je množstvo živočíchov, ktoré nás svojím životom udivujú, ba dokonca fascinujú.

Medzi také živočíchy patria aj mravce. Niekto na nich hromží, napríklad moji rodičia, ale ja ich obdivujem. Je to najúžasnejšia skupina hmyzu.

Mravce sa vyvinuli pred 110 – 130 miliónmi rokov a dodnes sa stretávame s nimi na každom kroku. Navštevujú naše príbytky, nájdeme ich v škárach popri domoch, obývajú okraje chodníkov, záhradné dlaždice, žijú len tak, nenápadne, napríklad v hniezdach medzi zeleninou, sú obyvateľmi našich lesov. Dokážu nám riadne znepríjemňovať život v bytoch a domoch, hlavne vtedy, keď sa nám dostanú do potravín.

Tvoria sociálnu skupinu hmyzu a prežívajú v dobre organizovaných kolóniách v postavených hniezdach. Patria k najagresívnejším tvorom živočíšnej ríše. Majú dokonalé zbrane – svoje hryzadlá a jed.

Skúsenosti mám s dvomi druhmi mravcov, lebo som s nimi prišiel do styku. Prvý, mravec mačinový, je veľký asi 2,5 - 3 mm. Jeho kostra je spevnená. Na hlave má niekoľko dôležitých orgánov, jeden pár článkovaných paličkových lomených tykadiel, ktoré mu slúžia na komunikáciu. Oči sú zložené, detekuje nimi pohyb. Má menšie bruško a medzi bruškom a hruďou je dvojdielna stopka. Z hrude mu vyrastajú 3 páry nôh. Svoje tykadlá využíva nielen na dotyk ale aj na čuch. Jeho hlava má pár veľkých silných čeľustí, tie sa otvárajú a zatvárajú ako nožnice. Dokáže sa prehrýzť do domov či bytov. Snaží sa vyhľadať aj tú najmenšiu omrvinku a odniesť do svojho príbytku. Pohroma je, keď nájde niečo sladké a voňavé, či sa dostane do potravín.

Vtedy nastáva boj medzi mojou mamou a mravcami. Bývame v rodinnom dome a ťažko sa je ich zbaviť. Mama bojuje s rozličnými pomôckami ako

octom, kypriacim práškom, sódou bikarbónou, no bezúspešne, nakoniec siahne po chemických prípravkov ako sú domčeky na mravce alebo drobné granulky, ktoré nasype na dlažbu v rohu kuchyne. Mravce si ich odnesú, nemali by sa vraj v hniezde rozmnožiť. Chvíľu je s nimi pokoj. Ja sa len čudujem, ale zároveň ich obdivujem, ako dokážu prehrýzť betón a dostať sa pomedzi dlažbu a kachličky.

Druhou raritou je mravec obyčajný čierny. V našich záhradách si vytvára malé kopcovité stavby. Tieto mravce sú veľké 3 - 4 mm, majú guľatejšie plnšie bruško a medzi bruškom a hruďou jednodielnu stopku. Znepríjemňujú život každému záhradkárovi. Hoci samé osebe nie sú nebezpečné, v kombinácii s voškami, ktoré ich využívajú ako dopravný prostriedok, dokážu napáchať veľké škody. Problém býva a nastáva predovšetkým preto, že čierne mravce sa živia hlavne výlučkami vošiek. Vošky chovajú ako ľudia domáce zvieratá, starajú sa o ne, chránia ich pred nepriateľmi, najmä pred lienkami. Mravce vošky prenášajú na nové rastliny, aby im zabezpečili dostatok šťavnatej potravy. Vošky strávia zo šťavy len určité prvky a nestrávené cukry vylučujú ako hustú medovicu a robotnice ju zbierajú.

Dokážem neúnavne sledovať, ako mravce bez odpočinku pobehujú hore- dole a prenášajú kukly, keď im poškodím mravenisko, ktoré si vybudovali v hriadkach mladej mrkvy. Nosia stavebný materiál a potravu. Ich fyzické výkony sú úžasné, dokážu odniesť náklad päťdesiatkrát ťažší, ako je ich hmotnosť, bežia tak rýchlo ako závodný kôň. Nájdu mŕtvu dážďovku alebo muchu, tykadlami sa dohovoria a ťažký náklad sa snažia dopraviť do svojho mraveniska.

Nič nie je pre ne sväté. Neúnavne behajú po kmeňoch ovocných stromov, kríkoch s ríbezľami či egrešom, hryzadlami sa pustia do plodov marhúľ, broskýň, hrušiek, jabĺk či sliviek. Nájdem ich v popadanom ovocí. Ak otec postrieka stromy a kríky proti voškám, alebo použije lepové pásky na ochranu kmeňov, chvíľu je pokoj. No mravce sa nevzdajú, onedlho sa

objavia vošky na listoch a cez mŕtvolky svojich druhov prejdú po kmeni stromov bez väčších problémov. Sú to jednoducho neúnavní bojovníci. Hromžíme na nich a pritom si veľakrát neuvedomujeme, koľko škodlivého hmyzu skonzumujú. Pri nedostatku potravy si pochutia aj na voškách, ktoré predtým chránili. Všetky druhy mravcov stále niečo kopú, prenášajú bremená. Stavajú nové mraveniská, čím kypria a prevzdušňujú pôdu, sú veľmi pracovité, navzájom si pomáhajú. Preto ich mám v úcte.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu