Babka a dedko (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 440 slov
Počet zobrazení: 1 142
Tlačení: 60
Uložení: 84

Babka a dedko (Rozprávanie)

Moja babka sa volá Anna. Má 64 rokov. Mám ju veľmi rada a vážim si ju. V jari keď všetko krásne rozkvitá často jej nazbieram kytičku voňavých kvetov. Pomáham jej sadiť zeleninu aby bola čo najlepšia,aby vyzerala výborne na pohľad a aby nám chutila. Pomáham jej s rôznymi prácami okolo domu aj v záhrade. Chodím s ňou rada do lesa na prechádzky. Niekedy ideme spolu odviesť kravu na lúku. Pomáhať babke je pre mňa radosťou. Nechcem aby sa babka trápila s tou ťažšou ale ani s tou ľahšou prácou sama. Krmime spolu psa,mačky i hovädzí dobytok.Hocikedy si sadneme na lavičku a spievame si pekné piesne

Babka ma učí rôzne staré krásne pesničky,aj uspávanky. Ja sa chcem čo najlepšie naučiť,aby som ich aj ja raz mohla spievať svojím deťom, vnúčatám a pravnúčatám. Pozeráme si aj staré fotky. Babka mi rozpráva aj rôzne rozprávky,ale rozpráva mi aj o svojom detstve a mladosti. V lete chodím s babkou aj s dedkom do lesa na drevo.Babka nabalí rôzne dobroty a cestou do lesa mi rozpráva rôzne príhody,či rozprávky.Potom jej na dvore pomáham skladať drevo. Kým sme ešte v lese počúvame spev vtákov, hľadáme rôzne bylinky,rastliny,kry,lesné jahody... Potom si to spolu vychutnávame. Varíme spolu aj obed, pri ktorom sa veľa nasmejeme z rôznych vtipov alebo babkiných smiešných príhod.

V lete si spolu sadneme vonku na slnko a jeme koláče,najmä ovocné,ktoré sme spolu napiekli. V jeseni oberáme jablka a potom z nich robíme domácu detskú výživu a rôzne chutné džemy. Jablká aj zavárame,a v zime si ich vychutnávame pri nedeľnom obede.V jeseni tiež chodíme do lesa a pozorujeme,ako opadávajú listy zo stromov.Chodíme aj k studničke.

Často pozorujeme stopy srn a jeleňov alebo aj žaby a žubrienky.V zime mi babka číta knihy a rozprávame sa o tom, ako krásne nám zbehol celý rok. Na Vianoce jej vždy vyrobím nejaký darček. Ozdobujeme spolu vianočný stromček. Vždy sa poteší darčeku,ktorý jej dám.Aj mne sa páčia darčeky ktorémi dá,či už pod stromček,na narodeniny alebo meniny. Hneď po Vianociach,28.mám narodeniny.Pomáha mi s vzdobou a prípravou oslavy. Na Nový rok sa spolu pozeráme na ohňostroj. A je tu zasa ďalší rok. Vždy mi pomáha s učením.

Na Veľkú noc spolu ideme ráno svätiť košíky a potom si pochutnávame na dobrotách. Babka chce aby som bola čo najmúdrejšia, a aby som dosiahla v živote čo najväčšie úspechy.Za to ako sa o mňa stará,babke ďakujem.Aj ja by som chcela byť tak nevýslovne dobrá, starostlivá a milujúca babka a mama. Ešte raz babke veľké ĎAKUJEM!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu