Moja Dedina

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 368 slov
Počet zobrazení: 914
Tlačení: 51
Uložení: 47

Moja Dedina

Jedno miesto na svete je pre mňa tým najkrajším. Šumí tam voda potôčika, vtáčiky tam spievajú veselé piesne, kvety sa prebiehajú v pestrosti farieb a vôní. Je to miesto, kde nachádzam pokoj pre svoju dušu a oddych pre svoje telo.

Miesto, kde môžem pokojne kráčať, nemusím neustále uhýbať rútiacim sa autám. Miesto, kde čas plynie pomalšie ako v bláznivých mestách. Toto miesto je čisté a pokojné, každý problém a trápenie sa rozpúšťa vo vetre a nesie sa do zabudnutia. Je to moja oáza pokoja na zemi.

Reč je o malej dedinke, schovanej v náručí zelených kopcov. Miesto, kde si slnko každé ráno razí cestu skrz ostré ihličie stromov, ktoré držia ochrannú ruku nad celou tou krásou. Slnko prebúdza kvety v tráve, zrkadlí svoj lúč v potôčiku, rozospieva vtáky a ľudí vytiahne z postele. Dedinka každé ráno ožíva, prebúdza každého človiečika. Každé živé stvorenie.

V tráve sa ligotajú sklíčka rosy, koberec kvetov láka pracovité včely, žabky kŕkajú vtipy a vtáky sa na nich smejú. Je to miesto harmónie a pochopenia, ktorému prináša každé ročné obdobie iný príbeh. Leto je tu krásne, je dielom maliara s veľkým talentom zobraziť ľúbeznosť. Steblá trávy tancujú vo vetre, cez ktoré bežia detské nôžky k zurčiacemu potôčiku. Potok je čistý a priezračný, plný hladkých kameňov, lákajúcich detí k hrám.

Jesenný dážď je darom na zvýraznenie farieb na obraze tohto miesta, paleta farieb sa rozrastá. Vietor silnie, zhadzuje listy zo stromov a rozhadzuje ich po okolí. Dážď prináša ľuďom úľavu ako slzy, ktoré rozpúšťajú trápenie a prinášajú novú nádej.

Zima prináša miestu pokoj a ticho, príroda zaspí. Jej pokoj pretkáva džavot detí hrajúcich sa s ligotavými vločkami. Konáre stromov obhrýza srieň, vietor lomcuje kmeňmi stromov. Dedinu obkolesí kupola bielych kopcov, ktorá je ochranou pred nemilosrdnou víchricou.

Jar opäť rozozvučí spev vtákov, prebudí stuhnuté telíčka kvetov, rozochveje puky stromov. Okná domov sa rozveselia farebnými kvetmi, záhrady osviežia púpavové a šafranové koberce. Všetko živé sa rozbehne do slnečných lúčov a teší sa z prichádzajúcej životnej sily.

Toto miesto je čarovné, pomáha načerpať nové sily. Je to miesto, kde spisovatelia píšu rozprávky, je to miesto, kde sa stretávajú s reálnym životom. Moja rodná obec je natrvalo ukotvená v mojom živote ako miesto, kde je krásne žiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu