Otužovanie - strava
Otužovanie - strava
Otužilci sa stravujú primerane. Majú na zreteli vyšší výdaj kalórií pri pravidelnom podchladzovaní
organizmu a vhodným spôsobom ich dopĺňajú. Pri pobyte vo vode chladnejšej ako 4 stupne C spotrebuje organizmus za 1 minútu bez pohybu na
udržanie telesnej teploty až 400 cal., čo je obrovská záťaž. Túto energiu čerpá z glykogénovej rezervy vo svaloch a pečení v anaerobnom
cykle. Telo sa snaží urýchlene ju nahradiť. Mohli by sme sa nazdávať, že takto rýchle schudneme. Pri podchladení však dochádza k spomaleniu
odbúravania tukov, čo pri ich nadmernom príjme môže paradoxne spôsobiť ich ukladanie pod kožou na nežiadúcich miestach – na bokoch,
bruchu, trupe v brušnej dutine – ba až obezitu.
Preto je dôležité dávať po otužileckom výkone pozor a
vyhýbať sa nadmernému príjmu tukov v akejkoľvek forme. Dbáme o pravidelný príjem tekutín a minerálov. Snažíme sa o zvýšený príjem
vitamínov v prirodzenej forme z ovocia zeleniny a pod. Z vitamínov sú dôležité predovšetkým zo skupiny C,A,B,E a D. Príjem uhlohydrátov
je tiež dôležitý. Mnohí ,otužilci sú vegetariáni až vegáni, čo nie je podmienkou, často sa stretávame s delenou stravou, čo je vhodné
na eliminovanie obezity.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta