Šport v Afrike

Ostatné » Šport

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 291 slov
Počet zobrazení: 762
Tlačení: 93
Uložení: 76

Šport v Afrike

Rallye Paríž-Dakar

Rallye Paríž-Dakar alebo aj Dakarská Rallye sú každoročné preteky off-road vozidiel a motocyklov. Súťaž organizuje A.S.O. - Amaury Sport Organisation a zúčastniť sa na nej môžu profesionálni pretekári ako aj amatéri, ktorí bežne tvoria okolo 80% účastníkov.

Aj keď oficiálny názov znie Rallye, ide skôr o vytrvalostné preteky v teréne, kde sa viac používajú upravené terénne automobily ako klasické súťažné, ktoré sa používajú v pretekoch rallye.

Väčšina meraných úsekov vedie cez ťažký terén. Prevažne sa zostavujú z prejazdov cez piesočné duny, blato, trávnaté planiny a cez skalné úseky. Dĺžka etáp sa pohybuje od niekoľkých desiatok kilometrov do stoviek kilometrov denne.

Africký pohár

Je to hierarchicky najvyšší turnaj národných reprezentačných týmov. Prvý pohár bol v roku 1957 a pravidelne v dvojročných intervaloch sa objavuje od roku 1968. Najúspešnejšími krajinami sú Egypt, ktorý vyhrla 6krát,Ghana 4x,Kamerun 4x. Posledný pohár sa hral v roku 2008 v Ghane, kde vyhral Egypt. Nasledujúci turnaj bude v roku 2010 v Angole a bude to už 27. ročník. Angola kvôli tomuto turnaju dala postaviť 4 úplne nové štadióny.

Pohár konfederácií

Pohár konfederácií FIFA je medzinárodná futbalová súťaž, ktorá je usporiadavaná organizáciou FIFA. Turnaj sa koná každé štyri roky, zúčastňujú sa na ňom víťazi všetkých šiestich kontinentálnych majstrovstiev, ktoré sa hrajú pod záštitou jednotlivých kontinentálnych asociácií: Majstrovstvá Ázie vo futbale, Africký pohár národov, CONCACAF Gold Cup, Copa América, OFC Nations Cup, Majstrovstvá Európy vo futbale a ďalej úradujúci majster sveta a hostiteľská krajina.

V prípade, že je majster sveta zároveň majstrom kontinentálneho turnaja, hrá Pohár konfederácií druhý tím z majstrovstiev sveta. Tento rok sa konal pohár konfederácií v Juhoafrickej republike. Hralo sa na 4 štadiónoch v Pretňorií, Johannesburgu, Bloemfonteine, Rustenburgu. Tento turnaj vyhrala Brazília. Juhoafrická republika skončila 4.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu