Letné olympijské hry Londýn 2012

Ostatné » Šport

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 370 slov
Počet zobrazení: 876
Tlačení: 117
Uložení: 107

Letné olympijské hry Londýn 2012

Termín konania OH Londýn 2012: 27.7.2012 - 12.8.2012

Čo sú to vlastne olympijské hry?

Olympijské hry modernej doby sú medzinárodné viac športové podujatie konajúce sa každé dva roky v podobe zimných olympijských hier a letných olympijských hier. Nadväzujú na tradíciu starogréckych olympijských hier, ktoré sa konali v Olympii na Peloponézskom polostrove. Ich zakladateľom bol podľa povesti Herakles.

História OH

OH boli najstaršie a najvýznamnejšie zo všetkých hier pre všetkých Grékov. Letné olympijské hry sa konali každé štyri roky, spravidla v júli alebo auguste. Každý kto sa chcel zúčastniť hier musel spĺňať štyri podmienky:

1. pretekár musel byť Grék a slobodný človek príslušný do daktorého mesta. Negrékom, t.j. barbarom a otrokom bola účasť zakázaná.

2. nesmel sa previniť ťažkým zločinom a nesmela na ňom spočívať kliatba.

3. musel sa 10 mesiacov na hry pripravovať a úspešne absolvovať tréning v Lide.

4. nesmel byť občanom štátu, ktorý bol pre porušenie ekecheire vylúčený z hier.

Na hrách sa mohli zúčastniť všetci slobodní Gréci bez rozdielu. Králi a vládcovia tak ako pastieri. Iné je, či si to mohli dovoliť. Pokiaľ boli chudobní a mali nádej na úspech, ich výdaje platil štát z ktorého pochádzali. Divákmi mohli byť aj cudzinci a otroci, ale opäť iba muži. Olympijské hry mali spočiatku iba jednu disciplínu: jednoduchý beh na dĺžku jedného štadióna (197,27m). Pretekári bežali nahí a bosí po povrchu posypanom pieskom (čo sa s dnešnými podmienkami nedá porovnávať).

Na 14. hrách zaviedli druhú disciplínu: dvojitý beh na dĺžku dvoch štadiónov. Na 18. hrách zaviedli zápasenie a päťboj , t.j. kombinované preteky v behu, skoku do diaľky, hode diskom, hode oštepom a v zápasení. Zaraďovanie nových disciplín a zvyšovanie počtu pretekárov malo za následok predlžovanie hier. Najskôr trvali jeden deň, neskôr sa predĺžili na päť dní.

Aký význam pripisovali Gréci olympijským hrám ja zrejmé z toho, že titul olympionika hodnotili ako najvyššiu poctu, ktorú mohol muž dosiahnuť. Po celý život bol stredobodom pozornosti a úcty občanov, a ak o to stál mohol dostať ubytovanie a stravovanie z verejných prostriedkov. Ináč jeho jedinou odmenou ktorú v Olympii dostal, bol veniec z listov posvätnej olivy. Olympijské hry umožňovali Grékom aby si upevňovali staré priateľstvá a nadväzovali nové, riešili si vzájomné spory.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu