Čo je Triatlon?

Ostatné » Šport

Autor: queen (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 04.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 355 slov
Počet zobrazení: 540
Tlačení: 61
Uložení: 58

Čo je Triatlon?

Triatlon je mladý šport, ktorý v poslednom čase zaznamenáva vo svete aj u nás obrovský rozmach. Triatlon vychádza z prirodzeného pohybového záujmu nielen mladých ľudí a zodpovedá túžbam po ich pohybe.

Tento šport svojou atraktivitou láka všetky vekové kategórie mužov a žien. Triatlon tvoria tri disciplíny aerobných športov - plávanie, cyklistika a beh a umožňuje celoročnú zdravú pohybovú aktivitu.

U nás aj vo svete sa uskutočňuje v niekoľkých dĺžkach

  • Šprint triatlon - plávanie 750 m; cyklistika 20 km; beh 5 km
  • Krátky triatlon olympijský - plávanie 1,5 km; cyklistika 40 km; beh 10 km
  • Stredný triatlon Halfironman - plávanie 1,9 km, cyklistika 90 km, beh 21,1 km
  • Dlhý triatlon Ironman - plávanie 3,8 km; cyklistika 180 km; beh 42,2 km

 

Veľmi populárne sú aj ďalšie odvetvia triatlonu. Je to predovšetkým terénny triatlon – Xterra, ktorého hlavným motívom je návrat k prírode. Pretek sa uskutočňuje na horských bicykloch a beh je takisto terénny. Neplavci si môžu zmerať svoje sily na duatlone – kombinácii behu a cyklistiky. Poznáme dokonca aj zimný triatlon – plávanie nahradil beh na lyžiach a celý pretek sa odohráva na snehu. Kvadriatlon je 4-kombinácia plávanie - kajak - bicykel - beh. Aquatlon sa skladá iba z plávania a behu.

V súčasnosti sa najväčšej popularite tešia dlhšie triatlony (halfironman a Ironman) pretože je to pre väčšinu ľudí výzva vôbec absolvovať a je zakázana jazda v háku. Každý pretekár sa tak musí spoliehať iba na svoje sily. Podobne je to aj s xterrou. Trate sú veľmi technicky náročné a spravidla v krásnej prírode.

Vo svete sú preteky kde sa na štart postaví vedľa seba niekoľko tisíc pretekárov. Na Slovensku je to rádovo niekoľko stoviek. Štartovné na známych svetových pretekoch býva vypredané pár hodín po spustení registrácie na ďalší ročník.

Prvý triatlon na svete sa uskutočnil na Havajských ostrovoch, kde sa dodnes uskutočňujú majstrovstvá sveta v Ironmana a v Xterre. V roku 2000 v Sydney triatlonisti prvý krát bojovali o olympijskú medailu. Odvtedy je triatlon olympíjskym športom.

Na Slovensku triatlon zastrešuje Slovenská triatlonová únia, ktorá v roku 2012 oslavovala svoje 25. výročie. Pravidelne sa konajú majstrovstvá Slovenska vo všetkých triatlonových disciplínach a máme aj dlhodobú súťaž – slovenský pohár.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu