Skateboarding a jeho história

Ostatné » Šport

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 362 slov
Počet zobrazení: 491
Tlačení: 63
Uložení: 57

Skateboarding a jeho história

Začiatok skateboardingu možno vypátrať v 60. rokov v Kalifornii. Jazdilo sa na vlastnoručne vyrobených doskách. Jazdilo sa jednoducho a zatáčalo sa prenášaním váhy. Žiadne triky neexistovali. Dosky boli primitívne, kolieska nekvalitné a o podvozkoch ani nehovoriť.

V roku 1965 sa boardy začali vyrábať priemyselne. V tejto dobe vznikali prví triky ako státie na rukách a rôzne triky v bazénoch. Vznikali prvé skateparky a stavali sa rampy. Začiatkom 70. rokov verejnosť odsúdila skateboarding ako nebezpečný šport. Zákon ho zakazoval, ale ako sa hovorí, zakázané ovocie chutí najlepšie, tak aj skateboarding sa stal životným štýlom.

V roku 1979 firma Powell vytvorila prvé skejtové vi-deo, ktoré malo názov Future Primitive. V rokoch 1980 až 1984 sa skateboarding mohutne rozrástol, avšak stále bol ešte synonymom niečoho zakázaného. Veľmi tomu nepomohol ani vznik grafitov, pretože väčšina skaterov potom robila oboje a skateboarding bol vďaka tomu považovaný za vandalizmus. So vznikom skateboardingu neskôr súvisel aj vznik prvých závodov. Prvým závodom sa stal World cup Skateboarding (WCS), ktorý sa neskôr stal súčasťou National Skateboard Association. Na rozdiel od toho, že v tej dobe bol skejtový priemysel na dne, bola

potreba založiť spoločnosť, ktorá by zastávala potreby skateboardistov aj mimo územia USA. Po niekoľkých rokovaniach sa nápad stal skutočnosťou a v roku 1994 uzrela svetlo sveta prvá súťaž WCS v Kanade (Vancouver) Slam City Jam. Súťaže, ktoré dnes voláme World Cup Skateboarding Tour sa začali v roku 1995. V tom istom roku sa k WCS pridal aj ESPN, a tak sa skateboarding mohol dostať k miliónom ľudí prostredníctvom najznámejšej a dodnes aj najsledovanejšej súťaže X Games.

Od roku 1996 vznikali ďalšie závody ako SPOT, Ventura is Skate Street, Mystic World Cup a Vans Triple Crown. V roku 1999 vytvorili WCS, Competition Guide a Rulebook knihu pravidiel a rozhodcovský manuál ako sa majú triky hodnotiť. Na Slovensku sa každoročne uskutočňuje niekoľko závodov a najznámejším z nich je Quicksilver Skate Show v Bratislave. Pravdaže so vznikom skateboardingu neskôr vznikali aj časopisy, kde sa zapisovali všetky novinky, údaje a výsledky zo sveta tohto športu. Medzi najznámejšie dnes patria Transher, Skateboarding a ďalšie. Na Slovensku vznikol v roku 2004 prvý časopis s týmto motívom a jeho názov je Boardlife.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu